Конституційна рада Франції 29 грудня 2012 року визнала 75-відсотковий податок на розкіш, який планується запровадити в країні у 2013 році, неконституційним.

За даними ради, неконституційність тимчасового підвищеного податку на доходи більше мільйона євро полягає у тому, що він буде поширюватися лише на окремих громадян Франції, а не на все населення країни.

Новий 75-відсотковий податок, закладений у проект державного бюджету Франції, який вже схвалив парламент, торкнеться тільки близько 1,5 тисячі жителів країни.

Таким чином, як зазначила Конституційна рада Франції, він «не відповідає рівномірному розподілу суспільного тягаря». Між тим, введення податку є одним із пріоритетних завдань, оголошених президентом Франції Франсуа Олландом. В адміністрації прем'єр-міністра Франції оголосили, що мають намір переглянути новий податок.

За словами прем'єр-міністра Франції Жан-Марка Ейро, після того, як влада перегляне низку параметрів податку на розкіш, він буде знову внесений у новий проект державного бюджету. Коли саме це станеться, Ейро не уточнив, проте зазначив, що постанова Конституційної ради ніяк не вплине на зусилля уряду щодо скорочення дефіциту державного бюджету, повідомляє «Лента.ру».

Уряд Франції вирішив ввести підвищений податок на розкіш для того, щоб заповнити дохідну частину державного бюджету, яка значно потерпіла внаслідок глобальної фінансово-економічної кризи. Податок діятиме два роки. Восени 2012 року повідомлялося, що французька влада може частково переглянути новий податковий тягар. Як один із варіантів розглядається підвищення дохідної планки до двох мільйонів євро і вилучення доходів від приросту капіталу.

Тим часом, намір французьких властей ввести в країні новий податок викликав хвилю невдоволення серед бізнесменів і заможних громадян. Зокрема, на початку вересня 2012 року бізнесмен Бернар Арно, найбагатша людина Франції, подав заявку на отримання бельгійського громадянства. Офіційно причина такого вчинку розкрита не була, проте преса пов'язала його саме з наміром французької влади запровадити 75-відсотковий податок.

Щоб уникнути сплати нового податку, у Бельгію також переїхав французький актор Жерар Депардьє, який пізніше оголосив, що відмовляється від французького громадянства. При цьому він додав, що відмовляється і від соціального страхування, яким ніколи не користувався, незважаючи на те, що завжди платив податки. Як притулок Депардьє та Арно вибрали Бельгію не випадково – у цій країні нема податку на розкіш.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

352