Посол України при ЄС Костянтин Єлісєєв вважає, що 2013 рік стане вирішальним для двосторонніх відносин.

«2013 стане, без перебільшення, вирішальним роком для євроінтеграційного курсу України», - сказав посол.

«Не кожен рік у нас був шанс підписати Угоду про асоціацію. Як колишній керівник переговорної команди, скажу, що у 2013 році цілком реально це зробити. У наступному році Україна опиняється на найближчій відстані до підписання цього доленосного документа», - пояснив Єлісєєв.

Він також висловив переконаність у тому, що Україна не повинна втратити цей шанс, оскільки, за його словами, цього чекають і громадяни України, і всі політики, дипломати та експерти, які витратили багато років своєї роботи на підготовку Угоди про асоціацію.

«А таких людей досить багато - тільки п'ять міністрів закордонних справ України зробили свій внесок у підготовку Угоди. Це той документ, який, на мій погляд, може консолідувати українське суспільство та український політикум і дозволить стимулювати процес реформ», - сказав український посол, повідомляє «УНІАН».

Він також нагадав, що Україна і ЄС йдуть до підписання нової угоди - Угоди про асоціацію - з 2005 року.

«У 2005 році, саме тут, у Місії при ЄС, був вироблений набір аргументів як політико-юридичних, так і практичних, виходячи зі змісту чинної Угоди про партнерство та співробітництво (УПС), і було розпочато роботу щодо переконання наших партнерів по ЄС у тому, що чинне УПС застаріло і потребує заміни на новий, більш прогресивний документ. З цього почався процес підготовки Угоди про асоціацію », - сказав Єлісєєв.

Нагадаємо, Україна і ЄС розпочали переговори щодо Угоди про асоціацію в 2007 році і завершили їх у грудні 2011 року. 30 березня цього року Угода була парафована сторонами.

У прийнятих висновках Ради ЄС з питань зовнішньої політики кажуть, що підписання Угоди про асоціацію може відбутися до листопада 2013, якщо українська влада продемонструє суттєвий прогрес у вирішенні означених Європейським союзом проблем.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

253