Зміцнення курсу гривні наприкінці 2012 року до рівня, дуже близького до рівня на початку року, свідчить про відсутність фундаментальних підстав для девальвації національної валюти і правильності валютної політики Національного банку України, вважає керівник групи радників глави НБУ Валерій Литвицький.

«Де всі ті експерти, які прогнозували Україні курс 8,5 грн/$ 1 або 9 грн/$ 1 на кінець року? Нацбанк ще раз довів, що його справи і слова не розходяться, а курсова політика не ділиться на фази політичного циклу», - сказав він агентству «Інтерфакс-Україна» у п'ятницю.

Литвицький уточнив, що невелике ослаблення курсу в останні два дні до рівня 8,06 грн/$ 1 є технічною корекцією або відскоком після його різкого зміцнення з 8,15 грн/$ 1 до 8 грн/$ 1. «На те він і ринок, щоб після таких великих просадок проходила корекція», - додав він.

Радник також нагадав, що в останні дні Національний банк відновив покупки валюти.

Коментуючи перспективи 2013 року, він зазначив, що необхідне для пожвавлення економіки деяке фіскальне і монетарне послаблення при правильному виборі політики буде безпечним як для цінової, так і для валютної стабільності

Литвицький додав, що вкрай низька інфляція в перші місяці цього року і невелика дефляція в наступні сформували передумови безпечного розширення грошової пропозиції.

«Тепер же очевидно, що необхідно здійснити грошовими ін'єкціями, щоб не дати економіку піти в рецесію, повернути її висхідну позитивну динаміку і забезпечити їй впевнене зростання. Тим більше, що сьогодні до цього вдаються всі країни», - підкреслив радник глави НБУ.

Він зазначив, що закріплений у державному бюджеті на 2013 рік орієнтир інфляції в 4,6% дозволяє перейти до такої політики. «Але важливо, щоб корм був у коня. Гроші треба використовувати насамперед на інфраструктурні проекти», - вважає Литвицький.

Радник висловив думку, що можливості нарощування споживання, підтримуючого високий зріст в торгівлі на рівні близько 15%, близькі до стелі, за яким ці кошти підуть на збільшення заощаджень і нарощування імпорту.

«Тому необхідно долати інвестиційну анемію, і Нацбанку разом з банківською системою і за допомогою уряду це під силу», - сказав експерт.

Коментуючи ще одні побоювання, пов'язані зі зниженням у 2012 році обсягу золотовалютних резервів НБУ, Литвицький підкреслив, що вони марні, так як рівень резервів є достатнім для проведення грамотної валютної та бюджетної політики і обслуговування зовнішніх боргів.

«Напередодні кризи 2008 року резерви були $37 млрд, а потім скоротилися до $31 млрд із урахуванням надходження коштів від МВФ та інших міжнародних фінансових організацій (МФО) при девальвації в 62%. У цьому ж році резерви без фінансування з боку МФО зменшилися на $6 млрд - до $25 млрд, а курс стабільний», - сказав радник глави НБУ.

Він зазначив, що атаки валютних спекулянтів, які намагалися скористатися девальваційними очікуваннями громадян, Нацбанк цього року відбив не тільки і не стільки за рахунок валютних резервів, а застосуванням цілого комплексу заходів, зокрема, введенням обов'язкового продажу, ініціативою про оподаткування спекулятивних валютних операцій.

«У листопаді платіжний баланс кращий, ніж у жовтні, зокрема, знову відновлений позитивний платіжний рахунок, тому фундаментальний тиск на резерви відсутній», - сказав Литвицький.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

222