Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв провів нараду з керівниками державних та правоохоронних органів у зв'язку з катастрофою військово-транспортного літака Ан-72 біля міста Шимкент, повідомила його прес-служба.

«Для проведення службового розслідування створено спеціальну групу. Після розшифровки «чорної» скриньки ми будемо знати більш докладно про обставини трагедії. За попередніми даними, можна сказати про те, що ніякого зловмисного зовнішнього впливу не було. Вважаю, що був збіг трагічних обставин», - цитує главу держави прес-служба.

«Біля Шимкента в той час були дуже складні метеоумови, незважаючи на це, екіпаж пішов на посадку. За 40 кілометрів від міста літак зник з радарів. Льотчик був досвідчений, літак у справному стані, після планового ремонту. Разом з тим, всі обставини події остаточно будуть відомі, коли ми проведемо повне розслідування причин катастрофи», - зазначив президент, передає «Інтерфакс-Україна».

Він підкреслив, що створена спеціальна міжвідомча комісія, генеральна прокуратура порушила кримінальну справу, ведеться розслідування.

«За моєю вказівкою, на місце трагедії вилетів голова КНБ, який розбирається з усіма організаційними питаннями», - сказав Назарбаєв.

На нараді заступник голови КНБ Володимир Жумаканов повідомив, що керівник відомства перебуває на місці події і проводить необхідні організаційні заходи.

«Голова КНБ зустрівся з родичами загиблих, провів нараду в регіональному управлінні «Онтустік». На даний момент немає сигналів, які б свідчили, що була якась зловмисна дія. У цілому, прикордонна служба працює в плановому режимі, державний кордон знаходиться під належною охороною», - сказав Жумаканов.

За його словами, в КНБ створена комісія для роботи з сім'ями загиблих і організації похорону офіцерів прикордонної служби.

У свою чергу міністр оборони Адільбек Джаксибеков доповів главі держави, що в районі аеропорту на момент катастрофи вологість становила 97%, був туман, температура - мінус один градус, і «могло статися обмерзання».

«Також є низка інших фактів, які вказують на погані погодні умови, що перешкоджають нормальній посадці борту», ​​- сказав Джаксибеков.

Як повідомлялося, відомчий літак Ан-72 Прикордонної служби КНБ Казахстану зазнав аварії на підльоті до Шимкенті о 18:55 вівторка. На борту літака знаходилися 27 осіб, у тому числі т.в.о. директора ПС КНБ Турганбек Стамбеков з дружиною. Всі вони загинули.

Назарбаєв оголосив у Казахстані 27 грудня днем ​​національного трауру.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

241