Бронювати закордонні тури на зимові свята багато українців почали ще у вересні-жовтні. На сьогоднішній день туроператори розпродали 95% новорічних путівок, тому залишилися тільки різдвяні пропозиції. Підсумки передсвяткового буму представники турбізнесу підбити поки не встигли. Але вже сьогодні вони зазначають, що 2012 рік для їхнього бізнесу пройшов вдало.

«Цього року добре продаються бюджетні і дуже дорогі тури (від 40-50 тис. грн)», - розповів ForUm'у представник Всеукраїнської асоціації туристичних операторів, директор туроператора «Артекс 94» Олег Пікерський. За його словами, особливо популярні новорічні автобусні тури по Європі, під час яких мандрівники можуть побувати в декількох великих містах різних країн: зупинитися на пару днів у Німеччині, відсвяткувати Новий рік у Парижі, а Різдво провести в Люксембурзі.

«З європейських напрямів традиційно популярна новорічна Чехія, Франція, Польща. А ще - Фінляндія - батьківщина Йоулупукки. Переліт і проживання в чотиризірковому фінському готелі зі сніданком обійдуться туристу в середньому в 15 тис. грн. Замовити туди тур на Новий рік зараз буде проблематично - можна не встигнути оформити візу. Але якщо вже зовсім не терпиться побувати в гостях у фінів, можна замовити термінову візу вартістю майже 1000 грн, яку посольство оформить за три дні», - розповідає Пікерський.

Та фінське посольство - це виключення з правил. Оформити візу в інші європейські країни у передноворічні дні - завдання майже нездійсненне. Та й путівок у цьому напрямку у багатьох туроператорів майже не залишилося. Так що, на «гарячі» тури краще не розраховувати. Але якщо бажання провести канікули за кордоном є, а путівки немає, орієнтуйтеся вже на різдвяні свята.

Сонцелюби й екстремали

Серед українських туристів близько третини традиційно воліють їхати в теплі країни на період зимових свят. Найпопулярніші сьогодні напрямки - Єгипет, ОАЕ, Шрі-Ланка, Таїланд, Індія. Летять українці також в Ізраїль, адже для багатьох - це історична батьківщина, де живуть друзі і родичі, та й віза туди не потрібна. Крім того, деякі наші співгромадяни їдуть на Різдво у Вифлеєм, де, згідно з Біблією, народився Ісус Христос. Це містечко щорічно будує нові готелі, щоб мати можливість прийняти паломників з усього світу. А цього року їх очікується близько 300 тис.

«Єгипет, незважаючи на хвилювання, не втратив привабливість для наших туристів. Адже в Хургаді, наприклад, досить спокійно, туди із задоволенням летять і добре проводять відпустку. Правда, грудень - не найкращий час для пляжників, але сонця вистачає. Потрібно знати, що погода там залежить від вітру, що дме в цей час з пустелі», - попереджає Олег Пікерський.

Південні напрямки відносно недорогі, що і приваблює багатьох туристів. «Два тижні відпочинку на півночі індійського штату Гоа обійдуться мені трохи більше, ніж в шість тисяч гривень», - розповідає стоматолог Андрій. Олег Пікерський пояснює, що дешевизна пов'язана з великою кількістю арабських авіакомпаній, які сьогодні везуть наших туристів з України у цьому напрямку. «З тієї ж причини трохи подешевшали Емірати, зараз туди летять багато літаків, і щоб не було порожніх крісел, ціни на авіатури довелося знизити. Так, відпочинок в ОАЕ стартує від 16 тис. грн на тиждень», - зазначив він.

Але є не лише Єгипет. За словами Пікерського, цього року серед українців популярності набула Латинська Америка. Особливо користуються попитом Бразилія, Перу, Аргентина. «Як ви розумієте, там зараз літо, тепло. Але головний козир цих країн - екзотика, дуже вони незвичайні для наших співгромадян. Звісно, такі тури далеко не кожному по кишені - враховуючи міжнародний переліт, внутрішні перельоти по країні, вартість візи і туристичної програми, відпочинок в Аргентині, наприклад, обійдеться як мінімум у 32 тис. грн», - підрахував Олег Пікерський.

Для тих же, хто об'їздив весь світ, але ще рветься до незвіданого, є тури на Північний полюс чи в Антарктиду. Туди можна добиратися як на літаках, так і на кораблях. Наприклад, шлях до Арктики лежить через Перу або Чилі, звідти вже турист пливе на круїзному кораблі. Така поїздка обійдеться приблизно в 65 тис. грн, а то й більше. Втім, поки крижана екзотика привертає одиниці, і про якісь турпотоки мова взагалі не йде.

Куди нагострили лижі?

Навіть найбільш екзотичні острови і найтепліші країни не такі привабливі для українських туристів на Новий рік, як справжній зимовий відпочинок на гірськолижних курортах, стверджують представники турбізнесу. Олег Пікерський пояснює це так: «Лижники - найвідданіші клієнти, які їдуть в гори за адреналіном. Це часто згуртовані групи зі спільними інтересами, дуже організовані та відповідальні». Знаючи таку особливість, туроператори готуються заздалегідь, пропонуючи ще на початку осені своїм клієнтам багато напрямків - від Альп до гір Кавказу.

«Цього року серед європейських гірськолижних курортів в українців особливою популярністю користуються австрійські», - розповіла член президії Асоціації лідерів турбізнесу України Олена Бухно. З нею згоден Олег Пікерський: «Австрія стала трохи доступнішою - десятиденний відпочинок у тризірковому готелі без перельоту коштуватиме в середньому 5 тис. грн». Крім того, за словами Бухно, збільшився приплив туристів на балканські гірськолижні курорти, зокрема, Болгарію. По-перше, там більш демократичні ціни, ніж в Італії та Франції. По-друге, в тому напрямку летить чимало авіарейсів з Києва, Харкова і Донецька.
 
Тим часом глава Всеукраїнського об'єднання громадських організацій «Рада з питань туризму і курортів» Євген Самарцев стверджує, що для українців закордон далеко не на першому місці: «Згідно з даними найпопулярніших пошукових систем, українці найчастіше шукають відпочинок на Батьківщині. Традиційно багато на цей Новий рік поїдуть відпочивати в Карпати - Буковель, Яремче і Славське». Також, за словами експерта, на період свят чимало наших співгромадян виберуть відпочинок у великих містах країни. «У Львова поки що немає конкурентів у сфері міського туризму. Зустрічати там Новий рік для багатьох стало доброю традицією. З іншого боку, київські готелі пропонують низку програм на Новий рік і Різдво, встановлюючи спеціальні пільгові ціни. Безумовно, Одеса, Донецьк, Дніпропетровськ, Харків, той же Кам'янець-Подільський привернуть відпочивальників», - зазначив Євген Самарцев.

Захищайтеся!

Мало хто замислюється про погане, плануючи новорічну відпустку, і робить помилку, як говорить голова правління ПрАТ «Європейське туристичне страхування» Мирослав Бойчин. Щоб максимально знизити ризики під час святкових подорожей, він настійно радить туристам купувати страхові поліси. Особливо, якщо мова йде про катання на лижах. «Для того щоб задіяти вертоліт, наприклад, в Австрії, і підняти лижника з ущелини, потрібно заплатити 10 тис. євро. Але якщо напередодні поїздки ви придбали поліс, страховка покриє ваші витрати», - розповідає він.

Гірськолижний туризм - це відпочинок з підвищеним рівнем небезпеки, тому застрахувати такі тури коштує дорожче. Українці ж, за словами Бойчина, частенько хочуть заощадити і купують звичайні поліси. І якщо отримують травму на гірськолижному спуску, намагаються обдурити представників страхових компаній, запевняючи, що «просто гуляли поруч, посковзнулися і впали».

«Але краще не ризикувати своїм здоров'ям, тим більше, що вартість полісів не така велика. Щоб застрахувати 10-денну відпустку на більш дешевому закордонному курорті - в Єгипті, Греції, Туреччині необхідно всього близько 25 грн. Вартість страховки на дорогі європейські курорти становить близько 80 грн за 10 днів, а на українські - всього 2-3 грн на добу», - підкреслює він.

Крім того, можна застрахувати свій багаж. Адже якщо ваші валізи затрималися в дорозі на кілька днів (що трапляється), представники страхової компанії видають потерпілому туристові 300 євро на купівлю речей першої необхідності. Також трапляється, що в заплановану відпустку не вдається поїхати - за станом здоров'я, через роботу, сімейні проблеми. І якщо ви заздалегідь придбали тур, ваші гроші можуть пропасти. Тому під час покупки путівки варто страхувати відмову від поїздки у випадку форс-мажору.

Незалежно від того, де ви будете на Новий рік - у горах, на морі чи вдома у колі сім'ї, ForUm бажає всім українцям провести свята весело і без пригод.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

707