У Житомирській області співробітники Служби безпеки України викрили факт розтрати посадовими особами одного з державних підприємств паливно-енергетичної галузі регіону бюджетних коштів в особливо великих розмірах, призначених для технічного переоснащення державних вугле- і торфодобувних підприємств, повідомляє прес-служба СБУ.

У грудні 2011 року після проведення відповідного конкурсу на закупівлю товарів за державні кошти житомирське державне паливно-енергетичне підприємство уклало угоду з переможцем тендерних торгів - київським товариством з обмеженою відповідальністю. Відповідно до умов, ТОВ зобов'язалося в тримісячний термін поставити нове обладнання для переоснащення підприємства (лінію для сушіння та брикетування торфу) і технічну документацію на нього, а держпідприємство - перерахувати понад 3 млн гривень бюджетних коштів як передоплату за обладнання.

Через півроку службові особи ДП склали і підписали акт прийому-передачі про те, що постачальник нібито виконав свої зобов'язання за договором у повному обсязі.

Втім, як з'ясували співробітники СБУ, фактично на підприємство були поставлені лише окремі складові елементи лінії для сушіння та брикетування торфу, не змонтовані в установленому порядку в єдиний цілісний технологічний комплекс, обладнання запущено не було і, відповідно, не виконує своїх функцій за призначенням.

Крім того, технічна документація на обладнання (сертифікат відповідності і технічний паспорт) також відсутня.

За попередніми підрахунками фахівців Державної фінансової інспекції в Житомирській області, збиток, заподіяний державному підприємству тільки внаслідок недоотримання частини торфопереробного обладнання, становить близько 1,470 млн гривень. Точний розмір збитків встановлюється.

За матеріалами СБУ Управлінням МВС України в Житомирській області розпочато кримінальне провадження за ознаками скоєння злочину, передбаченого ч.5 ст.191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України. Досудове розслідування у справі триває.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

295