Начальник військової поліції Сирії генерал-майор Абдул Азіз Джасем аль-Шалаль повідомив про свою втечу від президента Башара Асада до опозиції.

За його словами, армія в країні перетворилася на банди вбивць і більше не виконує своє головне призначення, яке полягає у захисті населення. Відеозапис з його визнанням з'явився 25 грудня в ефірі «Аль-Арабії».

Запис було зроблено на сирійсько-турецькому кордоні, де зараз тривають сутички армії Асада з повстанцями. Аль-Шалаль заявив, що дезертирувати збирався давно, але тільки зараз дочекався вдалого моменту.

За словами генерала, в країні є ще багато високопоставлених офіцерів, які не хочуть більше воювати на стороні Асада і чекають сприятливої ​​для втечі ситуації. Масовому дезертирству заважає строгий контроль, який влада встановила за армією.

Аль-Шалаль підкреслив, що повстанці захопили вже досить великі ділянки країни, так що, якщо успішний наступ триватиме, армія може застосувати хімічну зброю, пише «Lenta.ru».

Зокрема, він заявив, що під час бомбардування Хомса 24 грудня урядові війська вже використали хімзброю. Сирійські активісти не змогли визначити, що це був за газ, однак зазначили, що він був близький за ефектом до нервовопаралітичного газу зарину.

Раніше інший генерал-майор Аднан Сіллах, який дезертирував з армії, повідомляв про величезні запаси хімічної зброї. За його словами, влада обговорювала його застосування, як проти повстанців, так і проти мирного населення. Офіційно представники уряду продовжують заперечувати, що використовували якісь отруйні гази.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

278