Національний банк має намір домагатися активізації кредитування банками економіки. Про це повідомив керівник групи радників голови Національного банку Валерій Литвицький.

«Національний банк активно сприяє розширенню кредитування економіки. Нацбанк працює над розширенням можливостей банків щодо підтримки ліквідності, в першу чергу такі заходи спрямовані на забезпечення активізації кредитування реального сектора», - сказав він.

Литвицький підкреслив, що активізація кредитування реального сектора економіки покликана підтримати економічне зростання в країні.

За словами банкіра, активізація кредитування в значній мірі залежить від політики НБУ. «Розуміючи це, НБУ гривневі ресурси, які звільняються від валютного ринку, направляв на кредитування суб'єктів господарювання, підставивши плече економіці», - сказав Литвицький. Він додав, що НБУ також купує державні цінні папери, сприяє вирішенню питання покриття дефіциту держбюджету, передають «Українські новини».

Зокрема, за січень-вересень НБУ купив держоблігацій на 20,6 млрд гривень.

З урахуванням сприятливої ​​ інфляційної динаміки НБУ, крім того, активно підтримує ліквідність банківської системи.

Так, у січні-жовтні загальний обсяг операцій з рефінансування банків склав 74,5 млрд гривень проти 10,2 млрд гривень за відповідний період 2011 року.

«Чимала частина цих коштів трансформувалася в кредити реального сектора економіки», - зазначив Литвицький.

За його словами, останнім часом вже спостерігається деяке пожвавлення кредитування економіки. «За останній місяць приріст кредитування банками юридичних осіб склав понад 5%», - сказав керівник групи радників.

Він також висловив надію на те, що за підсумками 2012 року в Україні буде спостерігатися позитивна динаміка ВВП.

Національний банк, за словами Литвицького, в межах своїх повноважень має намір і надалі сприяти підтримці темпів економічного зростання, в першу чергу, шляхом стимулювання активізації кредитування.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

228