Генеральний прокурор України Віктор Пшонка нагадав підлеглим про винятковість застосування арешту до підозрюваних у кримінальних злочинах.

Про це йдеться в оприлюдненому на офіційному сайті Генеральної прокуратури наказі №4гн від 19 грудня 2012 року «Про організацію діяльності прокурорів у кримінальному провадженні».

«Враховувати, що запобіжна міра у вигляді утримання під вартою є винятковою, подавати клопотання про її застосування виключно у випадку, якщо іншими заходами неможливо забезпечити виконання підозрюваним покладених на нього процесуальних обов'язків або запобігти передбаченим законом ризикам», - говориться у наказі.

Згідно з наказом, керівники органів прокуратури та галузевих підрозділів апаратів прокуратур усіх рівнів повинні здійснювати контроль за законністю застосування заходів забезпечення кримінального провадження.

«Вживати заходів до запобігання незаконного адміністративного затримання осіб, підозрюваних у вчиненні кримінального правопорушення, та забезпечувати неухильне дотримання прав підозрюваного, у тому числі припинення обмежень, яких він зазнав у зв'язку із застосуванням зазначеної запобіжної міри, після закінчення дії відповідної ухвали суду чи її скасування» , - наголошується у документі.

Крім того, прокурори повинні у кожному випадку погодження клопотань про продовження строків тримання підозрюваних під вартою проводити відповідну перевірку, результати якої розглядати на оперативних нарадах.

Як раніше повідомляв ForUm, новий Кримінальний процесуальний кодекс набув чинності 20 листопада - через 6 місяців після його опублікування.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

401