Греція зіткнулася з сильним зростанням цін на паливо, що на тлі скорочення заробітних плат, пільг та допомоги призвело практично до паливної кризи, оскільки у муніципалітетів не вистачає коштів для опалення навіть соціально значимих об'єктів.

Як повідомляє Bloomberg, роздрібна ціна на мазут у Греції досягла 1266 євро за 1 тис. літрів у другому кварталі 2012 року, що передбачає зростання на 48% у річному вираженні. Зазначимо, що точно така ж кількість мазуту коштує 861 євро у Великобританії і 790 євро в Нью-Йорку.

Греки платять акцизи і податок на додану вартість при нафтовому опаленні, і ці додаткові податки можуть становити до 42% від загальної вартості. Глави регіонів просять уряд звільнити їх від податків, оскільки у них просто не вистачає коштів, а самі греки також не можуть дозволити собі опалювати приміщення за свій рахунок.

Викладач права в Оксфорді Павлос Елефтеріадіс розповів, що ціни у Греції на нафту дуже високі, бо закони захищають дві компанії в країні з переробки нафти і запобігають конкуренції, пишуть «Вести.ру».

«Грецька політична система працює для інсайдерів. Якщо ви інсайдер, то вас будуть намагатися захищати. Якщо ви бідний чоловік у Касторії, ви будете надані самі собі», - сказав Елефтеріадіс.

У зв'язку з сильним скороченням бюджетних витрат уряд Греції скоротив фінансування опалення шкіл на 60% в цьому році. У деяких містах школи просто закриті, бо у муніципалітетів немає коштів для того, щоб забезпечити опалення в них.

Як повідомлялося, міністр фінансів Греції вважає, що 2013 рік стане переломним для майбутнього країни в єврозоні.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

230