КНДР заснувала міжнародну премію імені Кім Чен Іра, повідомляє північнокорейське державне інформагентство ЦТАК. Премія заснована 24 грудня на честь 21-річчя присудження Кім Чен Іру звання головнокомандувача армії КНДР.

Премія вручатиметься політикам, вченим, громадським діячам та бізнесменам, які зробили значний внесок у боротьбу за незалежність своєї країни чи народу, а також за досягнення у справі глобальної незалежності, миру та розвитку людської культури. Премія складатиметься з диплома, золотої медалі та кубку.

Лауреатів премії обере спеціальна рада, до якої ввійшли видатні політики, громадські діячі та вчені «із численних країн». Їхні імена та походження ЦТАК не уточнює. Базується рада в індійському Нью-Делі.

Як зазначає південнокорейське інформагентство «Ренхап», заснування премії стало одним із проявів розвитку культу особи Кім Чен Іра, який помер у грудні 2011 року від серцевого нападу. Саме з річницею його смерті експерти пов'язували запуск північнокорейської ракети (за даними Сеула, КНДР під виглядом запуску супутника провела випробування міжконтинентальної балістичної ракети), пише «Lenta.ru».

Через рік після смерті Кім Чен Іра його забальзамоване тіло було виставлене у мавзолеї. До цього, у квітні 2012 року, у Пхеньяні поставили 23-метрову статую покійного вождя. У цілому, за даними південнокорейської газети «Чосон Ільбо», культ особи Кім Чен Іра обійшовся КНДР у 120 мільйонів доларів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

217