Прем'єр РФ Дмитро Медведєв направив офіційного листа прем'єру України Миколі Азарову, де уточнює позицію російської сторони щодо будівництва 3 і 4 блоків Хмельницької АЕС, повідомив посол Росії в Україні Михайло Зурабов.

«Днями Дмитро Медведєв направив офіційного листа прем'єр-міністру України Миколі Азарову, у якому уточнюються деякі деталі російської позиції», - сказав Зурабов, передає Українська правда з посиланням на «УНІАН».

Він висловив сподівання, що буде знайдено рішення, яке дозволить найближчим часом серйозно активізувати роботу у цьому напрямі.

Будівництво двох енергоблоків ХАЕС було припинене у 1990 році після оголошення Верховною Радою мораторію на будівництво нових АЕС на території України.

Будівельна готовність енергоблоку №3 ХАЕС становить 75%, №4 - 28%. При спорудженні будівельних конструкцій енергоблоків №3 і №4 Хмельницької АЕС було освоєно 17% загальної проектної вартості.

9 червня 2010 року Кабінет міністрів України та уряд РФ підписали рамкову угоду про добудову третього і четвертого енергоблоків Хмельницької АЕС.

Угодою передбачається, що російська сторона забезпечує фінансування проекту в обсязі, необхідному для проектування, будівництва і введення в експлуатацію блоків, зокрема, для оплати послуг і товарів, які поставляються із РФ в Україну.

Переможцем міжнародного конкурсу з вибору типу реакторної установки для будівництва 3-го і 4-го енергоблоків Хмельницької АЕС у жовтні 2008 року стала російська компанія Атомбудекспорт. 13 березня 2012 року Державна інспекція ядерного регулювання України узгодила техніко-економічне обґрунтування будівництва енергоблоків №3 і №4 Хмельницької АЕС.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

385