Україна має достатньо ресурсів для енергетичної незалежності, особливо з урахуванням потенційних покладів сланцевого газу, заявив посол США в Україні Джон Теффт у своїй статті у газеті «KyivPost».

Він нагадав, що у результаті встановлення ринкової ціни на газ інші країни посткомуністичного табору змушені були різко скоротити споживання енергії, що було поштовхом для більшого використання внутрішніх джерел енергії та зробило їх прибутковими.

«Подібні зміни мають відбутися тут. Україна має достатньо ресурсів, щоб бути практично енергонезалежною, особливо враховуючи «революцію сланцевого газу», яка пішла із США, і власні українські потенційні резерви сланцевого газу», - заявив посол.

Він вважає, що такий розвиток ситуації докорінно міг би змінити енергетичні відносини між Україною та Росією і розірвати взаємозалежність, яка не відповідає інтересам жодної зі сторін, передає «УНІАН».

Теффт також вважає нову угоду з Міжнародним валютним фондом ліпшим для України короткостроковим вирішенням складної фінансової ситуації у 2013 році.

За словами посла, встановлення ціни на газ на рівні ринкової також допоможе Україні домовитися з МВФ. «Нова угода з МВФ є кращим для України короткостроковим рішенням дуже складної фінансової ситуації у 2013 році», - вважає Теффт.

Разом з тим Теффт зазначає, що домовленості з МВФ можна розглядати лише як тимчасовий захід для країни, поки вона не стане у змозі самостійно впоратися зі своїми фінансовими проблемами.

«Їх не можна вважати постійним джерелом фінансування. Тому вони містять умови, які спрямовані допомогти країні провести необхідні реформи для побудови міцної фінансової бази та її виходу на шлях стійкого економічного зростання», - додав посол.

Раніше посол США в Україні Джон Теффт заявляв, що зменшення ціни на природний газ для України не стане панацеєю для економічних проблем держави.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

578