Рада безпеки ООН санкціонувала відправку міжнародного контингенту в Малі. Члени Ради безпеки одноголосно дали мандат строком на один рік військовому контингенту з країн Західної Африки на проведення цієї операції.

Військам місії дозволили вжити «всі необхідні заходи» для допомоги уряду країни в боротьбі з «терористами, екстремістами і озброєними угрупуваннями» в північних регіонах. При цьому в резолюції підкреслюється, що операція не повинна порушувати міжнародного гуманітарного права і прав людини. Первісний мандат виданий строком на один рік.

У завдання контингенту входить підготовка збройних сил і підтримка військової операції, яка, як передбачається, розпочнеться не раніше вересня 2013 року.

Робота місії буде спрямована також на забезпечення захисту населення і «створення безпечного середовища для доставки гуманітарної допомоги і повернення біженців».

Нагадаємо, у березні альянс кочівників-туарегів і ісламістів з руху Ансар Дін (Захисники віри) підняв повстання проти уряду Малі. Але, захопивши північні райони країни, альянс розпався, й ісламісти зараз одноосібно контролюють три головні центри на півночі Малі - Тімбукту, Гао і Кидал.

У травні стало відомо, що радикальні ісламістські угруповання, що діють на території Малі, Ансар ад-Дін (Захисники віри) і Національний рух за звільнення Азавада (НДОА) об'єдналися для побудови незалежної ісламської держави.

У червні Рада безпеки ООН не підтримала наміру країн Економічного співтовариства країн Західної Африки почати в Малі військову операцію.

За матеріалами «Lenta.ru», «ВВС»

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

688