Календар майя прославився в сучасній популярній культурі завдяки поширенню у світі чуток про кінець світу, який нібито повинен настати 21 грудня 2012 року.

Календар стародавніх майя – це ціла систему календарів, створених цивілізацією майя в Центральній Америці.

Згідно з хронологією майя, сучасна епоха - Ера П'ятого Сонця - почалася 11 або 13 серпня 3114 року до н.е. і повинна закінчитися 21 або 23 грудня 2012 н.е. Відмінності в співвіднесенні дат майя з сучасним календарем пояснюються існуванням двох кореляцій, що дійшли до нас, які відстають один від одного всього на два дні. Віра в кореляцію 584 283 заснована на датах календарного кола, які використовувалися і під час Конкісти (завоювання іспанцями індіанців Центральної Америки) і використовуються деякими високогірними майя в наші дні. Кореляція 584 285 заснована на зв'язку астрономічних подій, записаних класичними майя, і відомим часом, коли вони були, повідомляє «ЛIГАБiзнесIнформ».

Після закінчення Ери П'ятого Сонця повинна настати нова ера. З цією подією в сучасному світі пов'язують різні катаклізми, аж до «кінця світу».

Виконавчий директор центрально-американської дослідницької організації FAMSI Сандра Нобл зауважила, що «для древніх майя завершення повного циклу було великим святом». Інтерпретацію грудня 2012 як кінця світу вона вважає «справжньою фальсифікацією і можливістю для багатьох людей збагатитися на цьому».

Нагадаємо, археолог-майяніст, кандидат історичних наук Юрій Полюхович також зазначив, що поняття кінця світу в культурі народу майя не було, а дату 21 грудня 2012 р. вони вважали початком нової епохи. «Поняття кінця світу у майя взагалі не існувало. У жодному словнику колоніальної епохи або в стародавніх написах, яких відомо більше 15 тисяч, жодного разу такого поняття, як кінець світу, не виявлено і не буде виявлено, тому що майя не сприймали кінець світу в тому розумінні, яке вкладають, наприклад, носії європейської культури - що ось кінець світу, все зникне, катастрофи і так далі», - сказав учений.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1431