Для банків важлива фінансова грамотність населення. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, у ході прес-конференції на тему: «Підсумки проведення Першого Всесвітнього Дня заощаджень в Україні» заявив виконавчий директор Незалежної асоціації банків України (НАБУ) Сергій Мамедов.

«Для банків дуже важливо, щоб клієнт розумів природу банківського продукту, щоб він розумів, що несе відповідальність за кредитними операціями, щоб він правильно міг прорахувати, зможе він обслуговувати кредит чи не зможе, щоб клієнт робив покупки не тільки за рахунок кредитних коштів, але і за рахунок заощаджень», - підкреслив Мамедов.

Він зазначив, що необхідно повернутися до системи, коли люди накопичували гроші, а потім купували якийсь певний товар. Зараз, за ​​ його словами, в Україні пішов бум споживчого кредитування, «коли людина захотіла сьогодні чайник - пішла і купила його, хоча можна почекати місяць і купити його за свої гроші».

На його думку, на даному етапі необхідно посилити рівень фінансової освіти населення. Якщо людина буде прораховувати свої ходи, то у самих банків буде менше проблем. «Якщо людина розуміє природу банківського продукту, то вона може користуватися й іншими його видами: та ж кредитна картка, та ж система розрахунку для юридичних осіб та інше», - пояснив глава НАБУ.

За його словами, в контексті всього цього введення Всесвітнього Дня заощаджень в Україні не повинно стати для банківської системи просто збільшенням депозитної суми, а найголовніше, щоб крім цього клієнти користувалися іншими банківськими послугами, і щоб вони могли прораховувати ризики, які у них можуть бути .

Він зазначив, що за останній час видно істотний приріст в банківській системі. «За два роки вона дала більше 45 млрд. Це колосальні гроші, приріст йде», - підсумував Мамедов.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

244