Держдума РФ схвалила поправку, яка передбачає заборону на усиновлення російських дітей американцями.

Більшість депутатів підтримали поправку в рамках розгляду у другому читанні законопроекту, підготовленого у відповідь на ухвалення «закону Магнітського» в США. Проти поправки про усиновлення проголосували 17 депутатів, уточнив у Твіттері депутат від «Справедливої ​​ Росії» Ілля Пономарьов.

«Наскільки мені відомо, ми наприкінці тижня вийдемо на третє читання, і, відповідно до ухвалення закону і підписання. Закон передбачає, що з 1 січня 2013 усиновлення російських дітей буде призупинене і заборонене», - заявив віце-спікер Держдуми єдинорос Сергій Невєров.

Також більшість народних обранців схвалили поправку про заборону на роботу в Росії некомерційних організацій, що займаються політикою і мають фінансування із США. На думку депутатів, діяльність таких організацій становить загрозу інтересам Росії. Раніше фінансування від американських фондів, наприклад, USAID отримували такі організації, як Московська Гельсінська група та асоціація незалежних спостерігачів «Голос», повідомляє «Лента.ру».

Поправки про усиновлення російських дітей і про обмеження на роботу НКО розглядалися в ході другого читання відповідного законопроекту на «закон Магнітського». Єдинороси назвали закон ім'ям Діми Яковлєва - на честь російського хлопчика, загиблого в США з вини прийомного батька. Американський «закон Магнітського» вводить санкції проти російських чиновників і силовиків, яких у США вважають причетними до загибелі юриста Сергія Магнітського у СІЗО.

У Росії відповідь Держдуми на «закон Магнітського» викликала різку критику з боку громадськості. Приблизно за добу на сайті «Новой Газеты» було зібрано 70 тисяч підписів проти ухвалення законопроекту. Також ініціативу парламентаріїв розкритикували глава МЗС РФ Сергій Лавров і міністр освіти Дмитро Ліванов.

Противники «закону імені Діми Яковлєва» вказують на те, що громадянами США були всиновлені більше 60 тисяч дітей з Росії, із яких за 10 років загинуло 19 людей. У Росії ж за цей же час загинули більше 1200 дітей, усиновлених громадянами РФ.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

222