В Україні досягнута стійка динаміка щодо зниження рівня підліткової злочинності, а також кількості неповнолітніх, які скоїли злочин. Про це генеральний прокурор України Віктор Пшонка заявив на колегії органів прокуратури за підсумками роботи у 2012 році, повідомляє відділ по зв'язках із засобами масової інформації Генеральної прокуратури України.

Він зазначив, що в поточному році завдяки прокурорському реагуванню захищені права понад 220 тисяч дітей.

«Зокрема, на їх користь відшкодовано понад 73 мільйони гривень, також виявлено 6 випадків незаконного відчуження майна і земель дитячих оздоровчих закладів. До відповідальності притягнуто 11 500 посадових осіб», - сказав генпрокурор.

Особливу увагу, за його словами, заслуговує зменшення кількості неповнолітніх, які перебувають у виховних установах.

«У кожному п'ятому випадку прокурорами відмовлено у взятті неповнолітніх під варту. Але це не межа. Тільки у виняткових випадках до неповнолітнього можуть бути застосовані жорсткі санкції», - сказав Пшонка.

Він зазначив, що головним завданням у цій сфері (ювенальній юстиції) є комплексний підхід. Зокрема, прокурори, які спеціально займаються питаннями захисту прав дітей, які вступили у конфлікт із законом, повинні розбиратися в заходах щодо профілактики правопорушень, забезпечення прав неповнолітніх на освіту і працю, відпочинок та змістовне дозвілля.

«Тому, я вимагаю від кожного прокурора домагатися, щоб інтереси кожної дитини були захищені так, як це передбачено Законом», - додав генпрокурор.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

317