Поки мова про приєднання України до Митного союзу не йде, але перше, що вона отримає від участі в цьому об'єднанні, - скасування мит на нафту і газ, а в сукупності поліпшення умов торгівлі для України в разі вступу в МС становитиме 9 мільярдів доларів, заявив журналістам радник президента РФ Сергій Глазьєв.

Глазьєв висловив сподівання, що Україна, яка є спостерігачем у ЄврАзЕС, «відновить участь у євразійському інтеграційному процесі». Він нагадав, що ця країна «спочатку була одним з ініціаторів формування Єдиного економічного простору, але коли в Україні стався помаранчевий переворот, вона випала з інтеграційного процесу, хоча був практично повністю сформований пакет документів щодо ЄЕП за участю трійки Росія-Білорусія-Казахстан, більш того, Україна навіть ратифікувала договір про Єдиний економічний простір». «Тому ми чекаємо, що Київ повернеться до тих планів і Україна знову включиться в нашу роботу щодо інтеграції», - сказав Глазьєв, передає РІА «Новини».

«Ми чекаємо результатів і не будемо заглядати вперед, але поки мова про процес приєднання України до МС не йде, у нас немає ні заяви України, ми не ведемо переговори, ми ведемо тільки консультації та обмін думками на різних рівнях», - підсумував радник президента РФ.

«Розраховуємо, що ця робота буде в якійсь мірі узагальнена, і якщо будуть прийняті політичні рішення, то я можу сказати, що серйозних перешкод для участі України в нашому інтеграційному процесі немає», - заявив Глазьєв.

«Україна є членом ВТО, Росія після вступу до ВТО протягом двох років разом з Митним союзом знижує ставки митного тарифу на 2%, ми тим самим впритул наближаємося до того рівня митного тарифу, який є в Україні, тобто дуже багато попередньо зроблено» , - зазначив він.

«Що стосується постачань енергоносіїв, то в рамках МС немає мит, ні експортних, ні імпортних. Тому перше, що Україна отримає у разі вступу до МС - це скасування експортних мит на поставки газу і нафти. Крім того, буде забезпечено безперешкодний доступ українських товарів агропромислового комплексу, продовольчих товарів на наш ринок», - заявив радник президента РФ.

«У сукупності поліпшення умов торгівлі для України в разі вступу до МС становитиме 9 мільярдів доларів, це прямий плюс до українського торговельного балансу», - сказав він.

«З урахуванням того, що дефіцит платіжного балансу України більше 5 мільярдів доларів, що створює загрозу для стабільності гривні, участь України в МС дозволить їй негайно стабілізувати своє фінансове становище і забезпечити стабільність курсу національної валюти», - підкреслив Глазьєв.

«Тобто для України це життєво важливе питання. У перспективі участь України в МС дозволить підняти їй рівень економічної активності на 17% ВВП у десятирічний період», - вважає радник президента РФ.

«Ми розраховуємо на здоровий глузд і розуміння наших спільних інтересів. З усіх держав - потенційних учасників ЄЕП для України виграш виглядає найбільшим, оскільки економіка України найбільше залежить від імпорту енергоносіїв, від доступу на наші ринки», - сказав Глазьєв.

Він висловив упевненість, «що рано чи пізно Україна приєднається, але чим раніше, тим краще, тому що наші розрахунки показують: чим пізніше, тим менший економічний ефект».

Як повідомляв ForUm, робочий візит Президента України Віктора Януковича до Російської Федерації перенесено.

Раніше прес-служба Президента України повідомила, що під час зустрічі з російським колегою Путіним Янукович планує обговорити комплекс актуальних питань українсько-російського співробітництва, насамперед в енергетичній та торгово-економічній сфері.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

370