Комітет Держдуми з конституційного законодавства і держбудівництва на засіданні у понеділок, 17 грудня, підтримав поправку про заборону на усиновлення російських дітей громадянами США. Цю поправку передбачається внести в законопроект, розглянутий як відповідь на американський «закон Магнітського».

Поправку ініціювали член «Єдиної Росії» Катерина Лахова і член ЛДПР Олена Афанасьєва. Відповідно до пропозицій Лахової та Афанасьєвої, на території Росії також передбачається заборонити діяльність організацій-посередників в усиновленні російських дітей американцями.

У разі прийняття поправок буде автоматично розірвана чинна російсько-американська угода про усиновлення неповнолітніх, підписана 13 липня 2011 року. У законопроекті прописано, що він повинен набути чинності з 1 січня 2013 року.

Законопроект, розглянутий як відповідь на «закон Магнітського» і неформально іменований «законом Діми Яковлєва» в пам'ять загиблої у США дитини із Росії, був ініційований спікером Держдуми Сергієм Наришкіним.

Документ вводить візові та фінансові санкції стосовно громадян США, які порушують права росіян. Також передбачається заборонити громадянам Росії, які мають і американське громадянство, бути членами або керівниками некомерційних організацій, що займаються політичною діяльністю. Також планується заборонити роботу НКО, які займаються політикою на території Росії і отримують фінансування із США.

14 грудня законопроект був схвалений Думою у першому читанні. «Єдина Росія» підготувала масштабні поправки до другого читання законопроекту, яке пройде у середу, 19 грудня. Третє читання може відбутися у той же день, а може бути перенесене на п'ятницю, 21 грудня.

Нагадаємо, президент США Барак Обама підписав «закон Магнітського» 14 грудня. Документ накладає візові та фінансові санкції на громадян РФ, які підозрюються у порушенні прав людини.

Робота над законопроектом розпочалась у 2009 році – після того, як у московському СІЗО за нез'ясованих обставин загинув юрист фонду Hermitage Capital Сергій Магнітський. На думку колег і родичів адвоката, а також правозахисників, причиною його арешту і загибелі став той факт, що він розкрив великомасштабне розкрадання із російського бюджету.

За матеріалами: РІА «Новости», «Lenta.ru»

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

579