Президент США Барак Обама пообіцяв зробити все можливе, щоб запобігти новим масовим вбивствам, подібним до того, що сталося у початковій школі «Сенді Хук» у Ньютауні, повідомляє The Washington Post. Про це Обама заявив на церемонії в пам'ять про загиблих у неділю, 16 грудня.

«Я зроблю все, що у моїх повноваженнях, щоб ... запобігти трагедії, подібної до цієї, тому що у нас немає іншого вибору. Ми не можемо дозволити подібним подіям перетворитися на повсякденність», - заявив Обама, виступаючи в Ньютауні.

Президент зазначив, що це вже четверте масове вбивство з використанням вогнепальної зброї за час його перебування на посаді глави держави. У проміжках між ними, за його словами, було «нескінченне число» інцидентів з невеликою кількістю жертв, повідомляє «Лента.ру».

Риторика Обами в Ньютауні істотно відрізнялася від його виступів після попередніх масових вбивств, зазначає The Washington Post. 16 грудня він дав зрозуміти, що зусилля влади щодо запобігання подібним подіям не були достатніми, і вперше натякнув на можливі зміни на законодавчому рівні. Правда, в деталі він вдаватися не став.

Тим часом представники Демократичної партії США губернатор Коннектикуту Ден Мелл і сенатор Дайєн Файнстін закликали ввести більш суворий контроль за поширенням зброї. Файнстін заявила, що внесе до Конгресу законопроект про повну заборону штурмової зброї.

Нагадаємо, 14 грудня внаслідок стрілянини, влаштованої 20-річним Адамом Лензою у Ньютауні, Коннектикут, загинули 26 людей, із них 20 – учні початкової школи «Сенді Хук». Серед жертв стрільця була також його мати. Він застрелив її перед тим, як відправитися у школу. Сам Ленза покінчив із собою ще до приходу поліції.

Президентський термін Обами ознаменувався також стрільбою по відвідувачам кінотеатру у місті Аврора, штат Колорадо (12 загиблих), інцидентом у Тусоні, штат Арізона, у ході якого поранення в голову отримала конгресмен Габріель Гіффордс (вбито шість чоловік), і масовим убивством на військовій базі Форт-Худ у штаті Техас (убито 13 осіб).

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

736