Можливе введення 10% збору до Пенсійного фонду з продажу іноземної валюти справить стабілізаційний ефект на гривню у 2013 р., вважають експерти.

«Враховуючи те, що вже сама заява про введення 10% збору з продажу інвалюти стала причиною стабілізації валютного ринку в останні місяці, можна спрогнозувати, що ухвалення відповідного законопроекту, яке має відбутися на початку наступного року, позитивно відіб'ється на гривні у 2013 р.» , - сказав директор аналітичного департаменту компанії Pro Consulting Олександр Соколов.

Він переконаний, що нововведення вдарить по тіньовому ринку економіки, в першу чергу, завдяки скороченню тіньових зарплат. «Цей збір позитивний з двох боків: він зробить невигідним для працівників підприємств отримувати зарплати у конвертах і неофіційну зарплату в іноземній валюті, а роботодавцям - її виплачувати», - цитує Соколова «РБК».

Начальник відділу економічних досліджень «Ерсте Банку» Мар'ян Заблоцький вважає, що скорочення зазначеного збору за ініціативою Нацбанку з 15% до 10% залучить більше прихильників.

«Компромісним можна вважати, що НБУ знизив запропоновану ставку оподаткування з 15% до 10%, таке рішення парламент може ухвалити. Тим більше, на користь цього говорить і рекламна кампанія, якою регулятор супроводжував ініціативу з податком: вона позитивно вплинула на ринок, адже через тиждень після оголошення ініціативи банки побачили різке зниження попиту на валюту з боку населення. А вже під кінець листопада українці продавали майже стільки ж доларів, скільки й купували», - зазначив фінансист.

Також, на його переконання, збір ускладнить розрахунки тіньовим ділкам. «Збір ускладнить життя тіньовій економіці, адже тіньові експортери та імпортери не зможуть легко обміняти долари для розрахунку всередині країни», - резюмував Заблоцький.

Нагадаємо, комітет Верховної Ради з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики рекомендував парламенту прийняти у цілому законопроект №11470, що передбачає введення збору до ПФ з продажу фізособами готівкової інвалюти у розмірі 10% від суми угоди.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

232