Більше 120 тисяч американців підписали петицію до влади США з вимогою почати обговорення заходів щодо обмеження вільного продажу зброї. Петиція розміщена на сайті Білого дому і, згідно з правилами адміністрації США, повинна набрати мінімум 25 тисяч підписів, щоб бути розглянутою апаратом президента.

«Наша мета - змусити адміністрацію Обами розробити законопроект щодо обмеження продажу зброї. Важливо почати загальнонаціональний діалог, і розробка таких законів є єдиним способом знизити кількість тих, хто гине від вогнепальної зброї. Ця петиція є колективною вимогою почати двопартійну дискусію, яка б привела до прийняття пакету законів, що регулюють процес купівлі зброї громадянами», - пишуть автори петиції, передає РІА «Новини».

Разом з тим, влада країни, визнаючи проблему і говорячи про необхідність її вирішення, не квапиться почати її обговорення. Обама раніше заявив, що проблему обігу зброї в країні вирішувати необхідно, однак прес-секретар Білого дому Джей Карні уточнив, що це «питання не сьогоднішнього дня».

Президент США Барак Обама на траурному міжконфесійному молебні в пам'ять про 26 убитих у початковій школі в Сенді Хук у неділю ввечері дав слово вжити заходів на загальнонаціональному рівні для того, щоб забезпечити більшу безпеку дітей. Церемонія зі школи в Ньютаун транслювалася в прямому ефірі американських телеканалів.

Він підкреслив, що в пам'ять про жертви Адама Ланза, який застрелив у п'ятницю 12 дівчаток і вісім хлопчиків, а також шістьох дорослих, включаючи директора школи, нація повинна вжити конкретні законодавчі заходи. Однак президент не уточнив, які саме.

«Жоден, ні навіть низка законопроектів не вирішать повністю проблеми насильства в суспільстві, однак держава не повинна миритися з тим, що масові бійні стають звичайним явищем американської дійсності», - заявив президент США.

Право володіти вогнепальною зброєю закріплено в конституції США, проте це право в реальності тягне за собою проблему - перестрілки в школах, торгових центрах і церквах, що повторюються чи не щотижня. Останній такий інцидент стався у п'ятницю - 20-річний зловмисник убив 20 дітей і сім викладачів у школі штату Коннектикут. Злочинець стріляв із зареєстрованої на своє ім'я зброї - автоматичної гвинтівки й двох пістолетів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

418