Україна з учорашнього дня перейшла до повної заборони куріння у барах, ресторанах, на стадіонах та в інших місцях. Відтепер завзятим курцям, які звикли перекурювати між першим і другим, доведеться виходити подиміти на вулицю. Де вже не можна курити українцям і яке покарання чекає їх за порушення заборони, вирішив дізнатися ForUm.

Stop: де не можна курити

Новий закон, який набув чинності з минулої неділі, забороняє українцям курити в усіх приміщеннях (у тому числі і в підсобних) закладів громадського харчування. Це означає, що вільними від тютюнового диму стануть усі без винятку клуби, кафе, ресторани, пивні, бари, шашличні, паби, їдальні, тобто всі місця, де подають хоча б чіпси.

Крім того, українці відтепер не мають права курити в: ліфтах і таксофонах; установах охорони здоров'я, навчальних та освітньо-виховних закладах, на дитячих майданчиках, під'їздах житлових будинків, підземних переходах, громадському транспорті (включаючи транспорт міжнародного сполучення); приміщеннях закладів культури; на спортивних майданчиках, стадіонах, у приміщеннях відкритих і закритих спортивних споруд. Тепер на стадіоні не можна буде нервово закурити навіть під час футбольних матчів.

Ця заборона, за словами юриста Тараса Шевченка, поширюється як на звичайні, так і електронні сигарети і кальяни. При цьому в самому тексті закону йдеться не про сигарети конкретно, а про «тютюнові вироби», до яких зараховані трубки, сігарелли і сигари. Тобто їх використання в перерахованих місцях теж заборонено законодавством, а вже куріння кальяну і поготів стає протизаконним задоволенням.

Крім того, в нововведеному законі скасовано норму про те, що у всіх місцях громадського харчування місця для курців і для людей, які не курять, повинні бути розподілені у співвідношенні 50% на 50%.

У той же час, за словами юриста, курити можна буде на літніх майданчиках, балконах, відкритих терасах. Тобто заборона поширюється тільки на саме приміщення закладу.
Хоча лазівка ​​в тексті все таки є. Вона існує у вигляді норми, яка стверджує, що: «власник, уповноважені ним особи чи орендарі відповідних споруд або окремих приміщень зобов'язані або повністю заборонити куріння в своїх приміщеннях, або відвести спеціальні місця для куріння, обладнані витяжною вентиляцією чи іншими засобами для видалення тютюнового диму, а також розмістити наочну інформацію про розташування таких місць і про шкоду, яку завдає здоров'ю людини куріння тютюнових виробів».

Площа, відведена для куріння в таких місцях, в законі не обумовлена, тому трактування цих слів залишається на совісті власників закладів, або може вказуватися в інших законодавчих актах. При цьому, «необладнання спеціально відведених для куріння місць витяжною вентиляцією і нерозміщення наочної інформації, передбаченої статтею 152 цього Закону, карається штрафом - 3400 гривень», - стверджується в законі. І це не єдиний штраф, встановлений текстом нового законодавчого акту.

Відповідальність, що б'є по кишені

Якщо є вимога, то має бути і покарання за його невиконання. Щоб змусити українців припинити курити в ресторанах, держава вводитиме за порушення цих норм адміністративну відповідальність у вигляді штрафів. Захотілося покурити в барі - заплати штраф. Навіть сума, в яку обійдуться ці кілька затяжок, обумовлена.

«Невиконання заходів щодо припинення куріння в місцях, передбачених Законом, карається адміністративним штрафом від 1 тисячі гривень до 10 тисяч гривень», - йдеться в тексті закону. І хоча сума начебто невелика, але одна викурена сигарета 10 тисяч гривень точно не варта. Та й крім самого курця може постраждати власник закладу, адже він повинен буде заплатити такий же штраф.

Але хто повинен виписувати, встановлювати і стягувати штраф - у законі не обумовлено.
Штраф передбачений навіть за «провокацію»: «розміщення попільничок або невжиття заходів щодо припинення куріння за межами місць, спеціально відведених для куріння, в місцях, передбачених Законом, карається штрафом від 1 тисячі гривень до 10 тисяч гривень». Так що відтепер власники барів можуть постраждати навіть через попільнички, традиційно розставлені на столах всередині приміщення. Літніх терас ця норма не стосується.

За словами авторів законопроекту, такою забороною вони хочуть:

- Перше - захистити працівників сфери ресторанного господарства від примусового та шкідливого впливу вторинного тютюнового диму на робочих місцях;

- Друге - захистити самих відвідувачів закладів громадського харчування, переважна більшість яких не курить, від примусового та шкідливого впливу вторинного тютюнового диму;
- Третє - захистити відвідувачів стадіонів, спортивних майданчиків, клубів та секцій, і установ культури від шкідливого впливу вторинного тютюнового диму.

Як це вийде на практиці, побачимо з часом. Можливо, рейди міліціонерів по ресторанах і не знадобляться, адже ні бізнесменам, ні самим українцям не хочеться платити великий штраф за маленьку сигарету.

Тетяна Григор'єва,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

939