За 10 місяців поточного року вітчизняні аграрії експортували майже 1,16 мільйона тонн ріпаку на загальну суму понад 711 млн доларів США. Так, у порівнянні з минулим роком експорт українського ріпаку зріс на 465 тисяч тонн. Всього цього року вітчизняні аграрії зібрали майже 1,2 мільйона тонн цієї культури. Про це повідомляє прес-служба Міністерства аграрної політики і продовольства.

«У структурі експорту вітчизняної продукції рослинництва значна роль належить олійним культурам, з яких варто відмітити динаміку поставок на зовнішні ринки українського ріпаку. Так, за 10 місяців цього року аграрії експортували майже 1,16 мільйона тонн ріпаку, на 465 тисяч більше, ніж торік. Всього у 2012 році ріпаку експортовано на суму понад 711 млн доларів, що майже на 270 млн доларів більше, порівняно з минулим роком», - зазначив в.о. міністра Микола Присяжнюк.

За його словами, незважаючи на несприятливі погодні умови, сільгоспвиробники зібрали 1,2 мільйона тонн рапсу, майже весь обсяг якого експортовано.

«У 2012 році Україна відкрила для себе нові ринки для поставок цієї культури, наприклад ОАЕ, Португалію, Італію», - сказав Присяжнюк.

«Цього року найбільшими імпортерами українського ріпаку стали Польща - 304 тисячі тонн, Бельгія - 216 тисяч тонн, Франція - 183 тисячі тонн і Нідерланди - 180 тисяч тонн», - додав він.

У цьому році озимим ріпаком засіяно понад 1 мільйон гектарів, і зараз сходи отримано на 99% площ. Більше посіяно озимого ріпаку у Вінницькій, Львівській, Тернопільській, Черкаській та Хмельницькій областях. Крім того, у 2013 році планується засіяти ярим ріпаком ще 65 тисяч гектарів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

239