У Грузії визнана неконституційною норма, що забороняє іноземцям бути організаторами мітингів на території республіки. Незаконною, як повідомляє «Грузія Online», її визнав Конституційний суд, що розглядав це питання за позовом якоїсь громадянки Молдови.

Заборона на організацію мітингів іноземцями зафіксована у статті 5 закону «Про збори і маніфестації».

У 2011 році суд уже займався цим питанням. Тоді у КС звернулися представники грузинської опозиції, а також правозахисної організації «Асоціація молодих юристів Грузії» (АМЮГ). У квітні 2011 року суд задовольнив їхні позови, визнавши, що норми, які обмежують права іноземців на проведення мітингів, не відповідають конституції, передає «Lenta.ru».

На підставі цього парламент вніс поправки до закону «Про збори», положення статті 5 були сформульовані по-новому. Однак заборона по суті залишилася в силі.

Пізніше, у квітні 2012 року, в КС був направлений новий позов - від імені громадянки Молдови Маріанни Кіку (як повідомлялося, фактично від її імені з позовом виступила згадана «Асоціація молодих правників»).

До цієї нормі, як зазначалося, тоді було привернуто увагу у зв'язку з тим, що мільярдер Бідзіна Іванішвілі, який виступив проти діючого президента і об'єднав навколо себе частину опозиції, на той момент не мав грузинського громадянства (бізнесмен був позбавлений громадянства після того, як зайнявся політикою , формальною підставою для цього стала наявність у підприємця громадянства Росії і Франції на додаток до грузинського). Іванішвілі, який не був громадянином Грузії, був також позбавлений можливості офіційно очолити створену ним партію «Грузинська мрія» (хоча фактично він став неформальним лідером і партії, і однойменної коаліції, яка виграла згодом парламентські вибори).

Суд, розглянувши скаргу, підтвердив, що зазначена норма із Закону «Про збори» не відповідає конституції. За рішенням КС вона визнана такою, що втратила чинність.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

259