Втрата «Нафтогазом України» монопольного становища у постачаннях імпортного газу в Україну та ухвалення закону України «Про засади функціонування внутрішнього ринку газу України» дозволяє третім особам отримати доступ до української ГТС.

У такому випадку, цілком очікуваною буде поява німецьких компаній на українському газовому ринку вже найближчим часом. Про це заявив незалежний експерт Валентин Землянський. Зокрема, мова йде про серйозну зацікавленість Німеччини в модернізації української ГТС, що йде в розріз з намірами Росії максимально нейтралізувати Україну, як основну складову транзиту російського газу в Європу.

Експерт зазначив, що за повідомленням українських ЗМІ, на початку цього року Україна активно шукала можливості для початку модернізації своєї газотранспортної системи (ГТС), без участі російського «Газпрому», передає «УРА-Інформ».

У кінці лютого Міненерго і «Нафтогаз» провели переговори з німецькою AEG про постачання устаткування і сприяння в залученні 400 млн євро. Землянський вважає, що підтвердженням поглиблення співробітництва між Україною та Німеччиною в газовій сфері можна вважати підписання у кінці поточного року угоди між ДК «Укртрансгаз» і Deutsche Bank AG про відкриття кредитної лінії в розмірі 53,5 млн. євро для модернізації компресорної станції «Бар» магістрального газопроводу «Союз».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

291