Україна не може бути повноцінно незалежною державою при газовій залежності від Росії. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, у ході круглого столу заявив директор департаменту інформаційної політики МЗС Олег Волошин.

За його словами, не потрібно недооцінювати ті ризики і виклики, які були на початку існування незалежної України і не зникли до сих пір. «Ми досі не вирішили питання газової незалежності від Росії. За останні два роки зроблено дуже багато, щоб його розв’язати. Однак я глибоко переконаний, що Україна не може бути повноцінно незалежною державою, якщо залежить настільки сильно щодо стратегічних ресурсів від свого сусіда», - сказав Волошин.

За його словами, якби представники нинішньої влади «зняли Україну з газової голки Росії», цього було б достатньо, щоб залишити їхні імена у підручниках історії.

Також Волошин висловив упевненість у тому, що, маючи торговий оборот з Росією майже у 60 млрд дол, Україна не може говорити про відносини з нею тільки в ідеологічному ключі. «Влада повинна давати відповідь на східний виклик нашої зовнішньої політики і державності. Геополітичний плюралізм Росії на пострадянському просторі є викликом нашій нацбезпеці», - підсумував Волошин.

Нагадаємо, ціна імпортного природного газу в 1 кварталі 2012 року становила близько 416 доларів за тис. куб. м, у 2 кварталі - близько 425 доларів за тис. куб. м, в 3 кварталі - 426 доларів, в 4 кварталі - близько 430 доларів за тис. куб. м.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

424