Міністерство закордонних справ України вільно трактує ініціативу президента Росії Володимира Путіна про заборону в'їзду на територію Росії РФ громадян країн СНД за внутрішніми паспортами з 2015 року.

Про це заявив офіційний представник МЗС РФ Олександр Лукашевич на брифінгу у Москві.

«Вільне трактування даної ініціативи, яка начебто завдає шкоди інтересам простих жителів України, перш за все, ветеранам Великої Вітчизняної війни, абсолютно не відповідає дійсності. Президент Росії, вносячи цю пропозицію, акцентував увагу на необхідності ретельного опрацювання такого кроку з усіма колегами по СНД і готовність російської сторони надати технічну та фінансову допомогу тим сторонам, кого це рішення може торкнутися. При цьому було підкреслено, що не в інтересах Росії створювати якісь проблеми нашим партнерам», - сказав Лукашевич.

Він нагадав, що директор Департаменту інформаційної політики МЗС України Олег Волошин, коментуючи цю ініціативу Путіна, повідомив, що можлива заборона на в'їзд до Росії за внутрішніми паспортами країн СНД вдарить по ветеранам і пенсіонерам.

«У нас, природно, викликали подив такі поверхневі оцінки внесеної Путіним пропозиції про необхідність поступового переходу до використання іноземними громадянами закордонних паспортів при перетині російського кордону», - сказав він, передає «УНІАН».

У той же час Лукашевич підкреслив, що у рамках Митного союзу і ЄЕП діятимуть нинішні максимально прості правила перетину кордону.

«Ми поділяємо виявлену МЗС України турботу про ветеранів Великої Вітчизняної війни і розраховуємо, що для них не лише на словах, але й на ділі будуть створюватися найсприятливіші умови для спілкування зі своїми бойовими товаришами в усіх країнах Співдружності. Що стосується російської сторони, то вона незмінно приділяла і приділятиме надалі увагу нашим шановним ветеранам», - заявив Лукашевич.

Нагадаємо, 12 грудня президент РФ Володимир Путін у посланні Федеральним зборам заявив, що до 2015 року в'їзд до Росії для всіх іноземних громадян, у тому числі з країн СНД, буде дозволений виключно за закордонними паспортами.

При цьому Путін підкреслив, що у рамках Митного союзу і ЄЕП буде і надалі діяти нинішній режим перетину кордону за максимально спрощеними правилами.

У той же день керівник Департаменту інформаційної політики МЗС України Олег Волошин заявив, що можлива у майбутньому жорсткість режиму перетину кордону РФ вдарить по простих громадянах України, перш за все, по ветеранам Великої Вітчизняної війни, яким складніше буде відвідувати місця бойової слави і зустрічатися з однополчанами.

«Ми виходимо з того, що поки рано про це говорити, це поки послання, а не зміни законодавства. Але якщо такі зміни будуть, то це вдарить, насамперед, по тих, кого ми разом повинні підтримувати, по ветеранам ВВВ (в Україні), у яких, як правило, немає закордонних паспортів. Єдина закордонна поїздка, яку вони собі можуть дозволити, це поїздка в Росію по місцях бойової слави, тому такі нововведення можуть сильно ускладнити ветеранам життя», - сказав Волошин, якого цитує РІА «Новости».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

274