У Луганській області співробітники СБУ спільно з фахівцями «Луганського енергетичного об'єднання» припинили діяльність групи осіб, які здійснювали несанкціоноване втручання в роботу автоматизованих систем обліку спожитих енергоносіїв на великих підприємствах з метою штучного заниження показників.

Як повідомили у прес-службі Управління СБУ в Луганській області, троє жителів області пропонували посадовим особам підприємств з великим споживанням електроенергії та газу встановити саморобні пристрої, які дозволяли значно «економити» на оплату постачальникам. Кустарні пристосування блокували рахунковий механізм пристроїв обліку і спотворювали процес обробки інформації про використані енергоносіїв.

Співробітники СБУ з'ясували, що кримінальна група надавала свої послуги виробничникам на умовах одержання половини від «зекономленої» (тобто вкраденої) суми. За деякими даними, з одного суб'єкта господарювання вони планували отримувати на місяць від 25 до 125 тис. грн. Крім того, встановлення одного кустарного пристрою з інструктажем щодо користування та миттєвого демонтажу у разі несподіваних перевірок коштувала від 6 до 10 тис. грн, передає «УНІАН».

Під час отримання 16 тис. грн за встановлення чергового пристрою зловмисники були затримані.

За фактом несанкціонованого втручання у роботу автоматизованих мереж СБУ порушила щодо зловмисників кримінальну справу за ч.2 ст.361 КК України. За цей злочин передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 6 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років та з конфіскацією програмних та технічних засобів, за допомогою яких було вчинено несанкціоноване втручання.

Слідство у справі триває.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

260