Північноатлантичний альянс не планує воєнного втручання у сирійський конфлікт, заявив на переговорах з начальником Генштабу Збройних сил РФ Валерієм Герасимовим голова військового комітету НАТО генерал Кнуд Бартелс (Knud Bartels). Про це у четвер, 13 грудня, повідомив начальник головного управління міжнародної військової співпраці Міноборони РФ Сергій Кошелєв.

Співрозмовник агентства зазначив, що російська сторона сприйняла заяву Бартелса із задоволенням. Вона означає, що у Сирії не повториться «лівійський сценарій», зазначив Кошелєв. У той же час він вказав на те, що заява Бартелса «різко контрастує» з висловлюваннями держсекретаря США Гілларі Клінтон та інших офіційних осіб держав НАТО на цей рахунок, а також з публікаціями західних ЗМІ.

Росія не раз заявляла, що не допустить розвитку «лівійського сценарію» у Сирії. Саме тому РФ за підтримки Китаю кілька разів наклала вето на резолюцію Радбезу ООН щодо ситуації у Сирії. Москва не раз називала комплекс запропонованих заходів незбалансованим і закликала розв’язати сирійський конфлікт дипломатичним шляхом, передає «Lenta.ru».

Збройне протистояння прихильників і противників президента Сирії Башара Асада триває з весни 2011 року. У перші місяці конфлікту, у жовтні 2011 року, генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен заявив, що альянс не буде вторгатися до Сирії за «лівійським сценарієм», оскільки обставини конфлікту у Лівії і Сирії різні. Раніше у тому ж місяці у Лівії у ході операції за підтримки НАТО був убитий лідер країни Муаммар Каддафі. Військове втручання в конфлікт у Лівії було санкціоноване Радою Безпеки ООН у березні 2011 року.

Сирійський конфлікт був визнаний повномасштабною громадянською війною влітку 2012 року. Його жертвами стали від 20 до 40 тисяч чоловік.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

254