У Національному банку України вважають десятивідсотковий збір до Пенсійного фонду з продажу готівкової валюти оптимальним. Про це, як передає кореспондент ForUm’y, повідомив сьогодні у ході прес-конференції голова комітету НБУ з протидії недобросовісним валютним операціям Юрій Горшков.

«Слід звернути увагу на те, що кожна країна, коли вибирає той чи інший розмір відсотка стосовно даного податку, враховує в першу чергу рівень обігу іноземної валюти на території конкретної країни. Враховуючи рівень доларизації економіки і рівень доларизації нашого населення, процентна ставка у розмірі 10% є оптимальною. Вона дозволить повністю виключити спекуляції, оскільки зробить їх абсолютно нерентабельними», - зазначив він.

У свою чергу, президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко підтримав Горшкова і зазначив, що збір з продажу готівкової валюти у розмірі 10% є більш оптимальним, ніж збір у розмірі 15%.

«Самі преференції для тих, хто не хоче платити податків, нормальні. Для будь-якого спекулянта покласти гроші на 30 днів на депозит - це невигідно, оборотність автоматично зникає. Але якщо ти не спекулянт, твої гроші будуть лежати на депозиті 30 днів без проблем. І розповідати, що ви втратите за ці дні якийсь дохід, ви не станете. Адже міняти його ви потім будете теж без податку. Тобто система дуже проста і прозора, і ніякої проблеми я не бачу», - підкреслив він.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

260