Законопроект про введення податку на валютообмінні операції спрямований на захист простих громадян від спекулянтів. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, у ході «круглого столу» заявив голова комітету щодо запобігання проведенню недобросовісних валютних операцій НБУ Юрій Горшков.

«Даний законопроект був підтриманий НБУ, тому що він спрямований на захист інтересів простих громадян, які з тих чи інших причин зберігають заощадження у валюті. Якщо ми подивимося на динаміку курсу долара за останні два роки, то ми побачимо, що сплески курсу відбувалися виключно на тлі заяв так званих експертів про те, що курс злетить до захмарних висот», - сказав він.

Горшков підкреслив, що у таких випадках спекулянти нагнітають у суспільстві паніку, вкидаючи у ЗМІ заяви про те, що в Україні існують проблеми з торговельним балансом. У результаті, за його словами, продавці валюти встановлювали завищену ціну на долар, громадяни, повіривши у ці заяви, скуповували долари. «Протягом трьох-чотирьох днів, до тижня максимум, валюта розпродавалася, а після цього всі панічні заяви зникали, і курс починав поступово знижуватися. Тоді люди, особливо схильні до паніки, йшли валюту здавати. Тобто українці купили валюту за високим курсом, а продали за нижчим. Куди поділася ця різниця? Пішла у кишеню спекулянтів», - пояснив представник НБУ.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

261