Директорат Єврокомісії з охорони здоров'я і захисту прав споживачів (САНКО) виділив більше 1 мільйона євро для створення буферної зони на території чотирьох українських областей для запобігання поширенню сказу. Про це під час прес-конференції напередодні Всесвітнього дня боротьби зі сказом (28 вересня) повідомив голова Державної ветеринарної та фітосанітарної служби Володимир Горжеєв.

Як повідомляє прес-служба Держветфітослужби, буферна зона площею 70 квадратних кілометрів по периметру буде створена на території Волинської, Львівської, Івано-Франківської та Закарпатської областей, прилеглих до території ЄС.

Горжеєв зазначив, що на території країн Європейського Союзу проводиться суцільна імунізація диких тварин з метою зупинки розповсюдження сказу.

«Ми плануємо, що Угода, яку підписали у червні 2012 року міністри сільського господарства України і Польщі щодо виконання програми боротьби зі сказом, буде пролонгована на 6-10 років, щоб повністю звільнити цю зону від сказу», - повідомив Горжеєв.

За словами голови Держветфітослужби, в Україні виділяється у середньому приблизно 100 млн гривень на проведення протиепізоотичних заходів. Із них понад 42 млн спрямовується на профілактику проти сказу, зокрема, вакцинацію сільськогосподарських тварин та імунізацію диких тварин у 5-ти областях. Оскільки цих коштів недостатньо для здійснення комплексу заходів з профілактики сказу на всій території України, планується збільшити фінансування.

«При підготовці Закону «Про державний бюджет України на 2013 рік» необхідно передбачити кошти для імунізації диких тварин на всій території держави і виділити додатково 42 млн гривень. Це дасть можливість виконати таку роботу, яку здійснюють країни Західної Європи», - зазначив Горжеєв.

Голова Держветфітослужби зазначив, що проведення профілактичних заходів серед диких тварин обходиться значно дешевше у порівнянні з витратами на ліквідацію захворювання та його лікування у людей. Тому збільшення державних коштів, кампанія щодо створення буферної зони, профінансована Європейським Союзом, а також комплексна робота Держветфітослужби допоможе виправити ситуацію з поширенням сказу в Україні.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

256