Спроби знизити тарифи на електроенергію для Запорізького заводу феросплавів (ЗЗФ) пов'язані з наміром групи Приват, яка, за даними ЗМІ, контролює підприємство, продати цей актив. Таку думку висловив директор Інституту енергетичних стратегій Дмитро Марунич, повідомляє «From-ua», з посиланням на president.org.ua.
При цьому Марунич зазначив, що держава не повинна йти назустріч у цьому питанні одному окремому підприємству: "Не повинно бути ніяких преференцій окремим підприємствам. Хто заважав Ігорю Коломойському вкладати гроші в свої підприємства і модернізувати їх".

Нагадаємо, що на одному з останніх засідань Кабміну прем'єр Азаров висловив таку ж думку і засудив спроби першого віце-прем'єра Валерія Хорошковського сприяти приватному бізнесу на шкоду інтересам держави. Зокрема він зазначив, що бачить лише дві можливі причини подібного сприяння: або ангажованість чиновника, або його некомпетентність. У випадку з Хорошковським, останнє, на його думку, малоймовірно.

Він заявив, що з одного боку, стурбований ситуацією в електрометалургійної галузі, але з іншого, піддав критиці підприємства, які не забезпечили вкладення необхідних інвестицій в їх модернізацію, яка могла б зробити їх енергоефективними. На завершення Азаров навіть підняв питання реприватизації підприємств, якщо буде виявлено, що їхні власники не виконали взяті на себе інвестиційні зобов'язання, і натякнув, що не варто шантажувати владу можливістю соціальних вибухів.

Нагадаємо, ПАТ Запорізький завод феросплавів - один з найбільших у Європі виробників феросплавів. Частка запорізького виробництва в світовому обсязі становить 5,7%. Продукція підприємства експортується в країни СНД, Євросоюзу, Азії, Африки.

На прес-конференції у березні цього року голова правління заводу Павло Кравченко зазначив, що ЗФЗ може зупинитися у разі подальшого зростання тарифів на електроенергію. За даними Кравченка, електроенергія займає від 20% до 60% в загальній структурі витрат (по 2 класу споживання електроенергії).

У лютому роздрібні тарифи на електроенергію для споживачів 1 класу були збільшені на 4% до 72,62 коп., а для споживачів 2 класу - на 3,8% до 93,02 коп. / КВт-год (без ПДВ).

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

284