Товарообіг між Україною і Туреччиною з початку року склав 3,6 млрд. дол. Про це заявив голова Державної митної служби Ігор Калетник у Стамбулі під час двосторонньої робочої зустрічі із заступником державного секретаря Міністерства митниць і торгівлі Турецької Республіки Зіей Алтунялдізом.

Як повідомляє прес-служба Держмитслужби, майже 80% імпорту з Туреччини і 90% експорту до Турецької Республіки здійснюється через морські порти.

За 8 місяців 2012 року через морські порти України з Туреччини і до Туреччини було переміщено 13,2 тис. одиниць контейнерів (4% загальної кількості контейнерів, переміщених через морські порти України), 734 одиниць вагонів (34% загальної кількості) та 644 одиниці поромів (62% загальної кількості).

На сьогодні між Україною і Туреччиною успішно функціонують залізнично-поромна переправа Одеса-Стамбул і 5 поромних ліній закордонного плавання.

«Враховуючи інтенсивність транспортного руху і динамічність торговельно-економічних відносин між Україною та Туреччиною, дуже актуальним є питання впровадження обміну попередньою інформацією про переміщувані товари між митними відомствами двох країн», - сказав Калетник.

За результатами роботи експертів запропоновано в рамках пілотного проекту з обміну інформацією визначити Євпаторійський морський торговельний і Севастопольський морський рибний порти з української сторони і Зонгулдак - з турецької.

«Обсяги транзитних перевезень за 8 місяців 2012 року через морські порти України становили 210 тис. тонн з Туреччини та 4,7 млн ​​тонн - до Туреччини. Враховуючи таку динаміку, ми запропонували залізнично-поромне сполучення між нашими країнами поєднати з проектом поїзда комбінованого транспорту «Вікінг». Це сприятиме розвитку торговельно-економічних відносин не тільки між Україною і Туреччиною, але і Туреччини з іншими країнами північніше України - Білоруссю, країнами Балтії та Скандинавії», - впевнений голова Держмитслужби.

Турецька сторона висловила зацікавленість такою перспективою.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

272