Міністр юстиції України Олександр Лавринович представив в ООН звіт щодо реформ, які здійснюються в Україні з метою зміцнення верховенства права.

Як повідомляє прес-служба Мін'юсту, доповідь відбулася під час зустрічі з главами делегацій, представниками делегацій держав-членів ООН, представниками секретаріату ООН у рамках 67-ї сесії Генеральної асамблеї ООН, яка проходить у Нью-Йорку (США).

Зібрання було присвячене обговоренню питань зміцнення верховенства права в пострадянському суспільстві, зокрема, досвіду України у цій сфері, урокам і перспективам.

Міністр юстиції підтвердив рішучу налаштованість керівництва держави на виконання взятих на себе зобов'язань в області побудови ефективних методів державного управління, забезпечення рівного доступу до правосуддя, боротьби з корупцією та залучення громадськості до процесів визначення та реалізації державної політики. У своїй доповіді він торкнувся, зокрема, питань адміністративної, судової, виборчої та конституційної реформ.

Представник України поінформував також про законодавчі кроки, які зробила Україна для впровадження європейських стандартів доступу осіб до правосуддя, виконання міжнародних зобов'язань у сфері надання правової допомоги, боротьби з дискримінацією, корупцією та інших питань верховенства права.

Лавринович підкреслив, що Україна підтверджує налаштованість виконати взяті на себе зобов'язання в установлені строки. При цьому міністр юстиції поінформував про єдине, ще частково невиконане, зобов'язання України, яке було взято під час вступу до Ради Європи - реформування системи кримінальної юстиції. Відмітивши важливість прийняття нового Кримінально-процесуального кодексу та закону про адвокатуру й адвокатську діяльність, міністр повідомив про роботу з реформування прокуратури та підготовки відповідного проекту Закону.

За словами Лавриновича, даний законодавчий акт, який незабаром буде винесений на розгляд українського парламенту, стане важливим, насамперед, у частині відмови від здійснення функції «загального нагляду» і перетворення цієї установи в орган, який відповідає стандартам Ради Європи.

Як відомо, 24-27 вересня делегація України на чолі з Президентом України Віктором Януковичем знаходиться в США для участі в 67-й сесії Генеральної асамблеї ООН.

Шістдесят сьома сесія Генасамблеї ООН стартувала у Нью-Йорку 19 вересня. На порядку сесії більше 150 тем, у тому числі питання захисту прав людини і розвитку міжнародного права.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

336