Україна планує уу листопаді підписати три контракти з видобутку сланцевого газу з компаніями Chevron, Shell і ЕксонМобіл.

Про це журналістам повідомив міністр екології та природних ресурсів Едуард Ставицький у Нью-Йорку перед зустріччю Президента України Віктора Януковича з представниками компанії Chevron.

«Ми вийшли на фінішну пряму, ми отримали попередній контракт від компанії Chevron, який вони хочуть підписати з нами. Підписання приблизно відбудеться у кінці жовтня, на початку листопада цього року», - зазначив міністр.

Він нагадав, що Chevron була визначена переможцем конкурсу на укладення УРП на Олеській площі. Прогнозні ресурси площі (Львівська та Івано-Франківська області) оцінюються приблизно у 3 трлн. куб. м газу. На етапі геологічного вивчення планується залучити 1,3 млрд грн інвестицій і 25 млрд грн на етапі промислової розробки.

Ставицький зазначив, що компанія повністю гарантувала інвестиції в такій сумі. «Відповідно з цим ми розраховуємо отримати від 300 до 400 млрд куб. м газу», - сказав він.

Міністр розповів, що українська сторона розраховує до 2017 року вийти на промисловий видобуток. «Відповідно з цим, за оптимістичним сценарієм щорічно видобуватиметься 5 млрд куб. м газу, за песимістичним - 3 млрд кубометрів газу, що звичайно буде істотно скорочувати наш дефіцит у балансі газу, який існує сьогодні», - зазначив міністр, повідомляє «УНІАН».

Крім того, за його словами, у листопаді планується підписання контракту з компанією Shell на розробку Юзівського родовища, а так само з компанією «ЕксонМобіл» на розробку і видобуток газу на площі Скіфська на глибоководному шельфі Чорного моря.

Нагадаємо, у лютому Україна оголосила конкурси на укладення УРП щодо Юзівської (Донецька та Харківська області) та Олеської (Львівська область) площ із запасами сланцевого газу. У травні п.р. переможцями конкурсу з укладення угоди про розподіл продукції на видобуток газу на Олеській і Юзівській площах стали компанії Сhevron і Shell відповідно. Переможцем конкурсу на розробку Скіфської ділянки Чорноморського шельфу визнаний пул із чотирьох компаній - ExxonMobil, Shell, Petron і НАК «Надра України».


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

332