Посилення інтеграційних процесів і глобалізація вимагають від України невідкладної реформи регіональної політики. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, під час форуму «Сталий розвиток регіонів: Україна і світ» заявив перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Анатолій Максюта.

«В умовах кризи перед нами стоїть дилема, чи потрібна концентрація ресурсів, але в той же час сталий розвиток країни вимагає децентралізації. У вирішенні цієї дилеми і повинна складатися наша майбутня регіональна політика. У першу чергу вона повинна бути спрямована на пошук консенсусу та зв'язків між регіональними галузевими аспектами національної економіки. При цьому Кабмін повинен служити арбітром вирішення протиріч між різними секторами та регіонами, включаючи і політичну відповідальність за підсумкове рішення - особливо якщо результат його виконання буде негативним», - зазначив чиновник.

За його словами, розвиток законодавчої, фінансової, адміністративної системи, пошук балансу інтересів і компетенцій між галузями, регіонами та рівнями влади необхідні для надійної роботи всього управлінського механізму країни. «Враховуючи важливість дієвої координації роботи центральних органів виконавчої влади при реалізації національної регіональної політики, у вересні 2012 року уряд прийняв постанову про створення міжвідомчої координаційної комісії з питань регіонального розвитку», - повідомив заступник міністра.

Він додав, що Мінекономрозвитку за участю представників центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, наукових установ і міжнародних експертів сьогодні здійснює підготовку проекту Державної стратегії регіонального розвитку на період до 2020 року, яка базуватиметься на принципах та стандартах Євросоюзу.

«Це одне із завдань президентської програми реформ. Основні цілі стратегії - підвищення конкурентоспроможності регіонів, соціально-економічна і територіальна згуртованість, уникнення надмірного і невиправданого зростання диспропорцій у розвитку регіонів, а також створення ефективного механізму державного управління у сфері регіонального розвитку. Стратегія повинна забезпечуватися дієвим інструментарієм оцінки досягнення цілей. До всієї цієї роботи залучено широке коло фахівців. У листопаді планується провести широке обговорення проекту стратегії за участю вітчизняних та іноземних експертів», - зазначив він.

На думку Максюти, важливим кроком у впровадженні європейських розвиткових інструментів є створення державного фонду регіонального розвитку.

«Цього року ми виконали головне завдання - законодавчо забезпечили справедливий розподіл держпідтримки розвитку регіонів. Тепер 70% коштів Фонду розподілятиметься згідно з чисельністю населення регіонів, 30% - з урахуванням рівня соціально-економічного розвитку. Уряд має намір сконцентрувати кошти Фонду на реалізації соціально значущих інвестиційних проектів та інших заходів, передбачених державною регіональною стратегією, угодами регіонального розвитку, держпрограмами транскордонного співробітництва та ін. У 2012 році бюджет Фонду складає 1,6 млрд грн, на прийдешній рік планується майже дворазове збільшення» , - розповів чиновник.

Також він наголосив, що велике значення для розвитку регіонів в Україні має законопроект «Про засади державної регіональної політики», який нині

розглядається Верховною Радою.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

214