Держдума не розглядатиме законопроект про перехід на постійний зимовий час. Про це заявив віце-спікер Думи, член «Єдиної Росії» Сергій Железняк.

За його словами, питання про переведення годинникових стрілок знаходиться в компетенції уряду, так що внесені в Думу законопроекти про перехід на зимовий час «є надлишковими». Він вказав також на те, що внесення змін до законодавства - це більш тривалий процес, ніж прийняття рішення урядом.

Тижнем раніше голова комітету з охорони здоров'я Сергій Калашников і віце-спікер Думи від фракції ЛДПР Ігор Лебедєв внесли в нижню палату парламенту законопроект про перехід на постійний зимовий час. Автори проекту не виключали, що стрілки годинника будуть переведені назад вже 28 жовтня.

Через можливий перехід на зимовий час ВАТ «РЖД» навіть призупинило продаж квитків на поїзди далекого прямування відправленням з 26 жовтня. Згідно з останньою інформацією, 24 вересня продаж квитків на 26 і 27 жовтня був відновлений, а на поїзди, що відправляються після 28 жовтня, залишався закритим.

У червні 2011 року президент Росії Дмитро Медведєв скасував перехід на зимовий час, залишивши країну в літньому часі, який на годину попереду від астрономічного. Одночасно він скоротив різницю між Москвою і східними регіонами країни, збільшивши різницю в часі Росії з європейськими країнами.

Передбачалося, що реформа Медведєва сприятливо позначиться на стані економіки Росії, а також на здоров'ї громадян. Проте вже восени 2011 року в ЗМІ почали з'являтися повідомлення про те, що скасування переходу на зимовий час, навпаки, призвело до хронічного недосипання і втоми населення в деяких регіонах Росії, оскільки взимку робочий день у центральній частині країни починався задовго до світанку.

У грудні 2011 року Володимир Путін заявив про можливе повернення до сезонного переведення стрілок годинника.

Перехід на зимовий час і назад регулярно здійснювався в СРСР і Росії з 1981 року. Зараз на літній час переходить Європа, Північна Америка з Мексикою, а також Австралія і Нова Зеландія.

Нагадаємо, у лютому цього року Кабінет Міністрів України вніс на розгляд Верховної Ради проект закону «Про порядок обчислення часу на території України».

Документом пропонується «у поточному році перейти на зимовий час і залишити Україну у другому часовому поясі».

За матеріалами «Лента.ру», «Інтерфакс»

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

335