Україна займає дивну позицію щодо співпраці з Росією. Таку думку висловив президент Центру системного аналізу та прогнозування Ростислав Іщенко.

Зокрема, за його словами, не зовсім зрозуміла позиція України щодо Митного союзу. «З одного боку, ми хочемо отримувати переваги від Митного союзу. Але, з іншого боку, вступати в це інтеграційне об'єднання не хочемо. Так не буває», - зазначив він.

Експерт упевнений, що якщо Україна хоче отримувати дешевий газ, відновлені зв'язку стратегічних підприємств, то «ми в Митний союз вступимо». Причин тому - безліч. «Для прикладу, підприємства військово-промислового комплексу, яких багато в Україні, не можуть працювати, поставляючи комплектуючі для російської армії, якщо Україна залишає відкритими двері в НАТО. Росія і Альянс - це геополітичні суперники. Звичайно, Росія стежитиме за своєю стратегічною безпекою, і не буде надавати Україні жодних привілеїв», - пояснив він, повідомляє «RUpor.info» з посиланням на «Версії».

За словами Ростислава Іщенка, Москва веде переговори з Києвом про вступ до Митного союзу, як діловий партнер. «Якщо хочете отримувати переваги Митного союзу - будь ласка, приєднуйтесь. Якщо хочете співпрацювати з Росією, як Німеччина, - то, будь ласка, отримуйте такі ж умови, ціну на газ та інше. Якщо хочете зниження ціни, давайте будувати Північний потік разом, знову ж таки, будь ласка», - зазначив він.

На думку експерта, Україні, в першу чергу, слід навчитися рахувати гроші. Адже від інтеграції з Росією наша країна отримає, за підрахунками Мінекономрозвитку, додаткові надходження до бюджету в розмірі від 9 до 12 млрд грн на рік. У той же час, за приблизними оцінками, інтеграція з Європейським союзом може виявитися збитковою. «За розрахунками економістів, якщо набуде чинності не підписана поки угода про Зону вільної торгівлі з ЄС, Україна зазнає збитків у розмірі 5 млрд доларів на рік», - пояснив Ростислав Іщенко.

У той же час, об'єднавши економіки України і Росії в Митному союзі, ми зможемо конкурувати з ЄС за вихід на зовнішні ринки.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

295