Японська берегова охорона застосувала водомети для того, щоб відігнати тайванські риболовецькі судна від островів Сенкаку. Один із тайванських патрульних кораблів, який супроводжував рибалок, також застосував водомет проти японського катера.

За словами офіційних представників берегової охорони Японії, всі тайванські судна, що підійшли до Сенкаку у вівторок, 25 вересня, вдалося видворити за межі територіальних вод.

Генеральний секретар кабінету міністрів Японії Осаму Фудзімура, коментуючи інцидент, висловив надію на те, що спір через островів буде вирішено «у контексті добросусідських відносин» двох країн, передає «Lenta.ru».

Тайвань раніше заявив про претензії на Сенкаку, які Японія вважає своєю територією, і відправив до островів близько 40 риболовецьких судів у супроводі восьми кораблів берегової охорони.

Тайвань - третя країна, що претендує на безлюдні острови Сенкаку (китайська назва Дяоюйтай) у Східнокитайському морі. Раніше ці острови стали причиною територіальної суперечки між Японією і КНР. Після того, як Японія у вересні 2012 року націоналізувала три із п'яти спірних островів, у Китаї почалися масові антияпонські виступи. Через акції протесту і погроми кілька японських компаній були змушені тимчасово згорнути свою роботу у Китаї.

Китайські рибальські судна, а також патрульні кораблі 24-25 вересня були помічені японської береговою охороною недалеко від Сенкаку, однак за межами територіальних вод спірних островів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

301