Іран, можливо, не висуватиме свій фільм на здобуття кінопремії «Оскар» на знак протесту проти створеного у США фільму «Невинність мусульман», де пророк Мухаммед виставлений у вкрай непривабливому світлі, повідомляє агентство Ассошіейтед Прес.

За словами керівника державного агентства з кінематографії Джавада Шамагхдарі, Ірану слід «уникати» участі у гонці за заповітну статуетку. На думку чиновника, участь ІРІ у конкурсі стане можливою тільки після того, як організатори кінопремії публічно засудять скандальний фільм.

На цей випадок Іран уже зробив вибір - якщо країна все ж таки зважиться брати участь у конкурсі, представлятиме її фільм під назвою Ye Habbeh Ghand («Шматочок цукру»), у якому розповідається про весілля, яке, за сюжетом, перетворюється на похорон загиблих родичів нареченого, передає РІА «Новости».

Раніше президент Ірану Махмуд Ахмадінежад назвав фільм «Невинність мусульман» злочином і наслідком зловживання свободою слова.

У понеділок влада Ірану заблокувала доступ до пошукача Google і сервісу електронної пошти Gmail для користувачів на території країни. Крім цього, в країні на постійній основі обмежений доступ користувачів до сайтів медіакомпаній Бі-бі-сі, Guardian, CNN, соціальних мереж Facebook і Twitter та інших західних ресурсів. Відеохостинг YouTube, який належить Google і де розміщені уривки із «Невинних мусульман», заблокований в Ірані ще з 2009 року.

Через цей фільм YouTube був заблокований у Судані, Бангладеш та Пакистані. Крім того, доступ до відеопорталу обмежили кілька інтернет-провайдерів Чечні та Дагестану.

Google раніше самостійно обмежив доступ до відеоролика в Індії та Індонезії, а раніше заблокував його для користувачів у Єгипті та Лівії. У той же час, влада Саудівської Аравії пригрозила закрити доступ до YouTube, якщо компанія відмовиться заблокувати посилання на антиісламський фільм.

Створений у США аматорський фільм про пророка Мухаммеда «Невинність мусульман» викликав гостру реакцію у мусульманських країнах, у яких пройшли масові акції протесту. Під час заворушень загинули близько 50 осіб. Найбільшої напруженості протести досягли у Єгипті та Ємені, виступи були також в Ірані, Лівії, Судані, Тунісі, Лівані, Пакистані та Бангладеш.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

293