У селі Біла Церква Рахівського району Закарпатської області румунській мові надали статус регіональної. Про це повідомив сільський голова Білої Церкви Рахівського району Закарпатської області Юрій Беринди.

За його словами, рішення було прийняте на 12-й сесії Білоцерківської сільради ще 14 серпня 2012 року відповідно до положень Закону України «Про засади державної мовної політики», передає «УНІАН».

За прийняття цього рішення було проголосовано одностайно, уточнив Беринди. Він також додав, що на цій сесії були присутні 16 депутатів з 21-го.

За його словами, румунська мова буде використовуватися у діловодстві та адміністративних документах, причому майже нічого не зміниться у роботі сільської ради з ухваленням закону.

«Ми вже десятки років працюємо двома мовами, тому не бачимо жодних проблем у виконанні вимог закону про мови. Скільки такого було, що люди приходять і пишуть заяви або подають інші документи, написані румунською мовою, а ми вже їх перекладаємо українською. У сільській раді Білої Церкви всі володіють і українською, і румунською», - додав Беринди.

При цьому він зазначив, що, враховуючи таку ситуацію, а також те, що 99% населення Білої Церкви - румуни, додаткових коштів на виконання норм закону майже не потрібно.

Однак проблеми з перекладом, утриманням працівників-перекладачів тощо можуть виникнути на районному рівні, де дійсно буде потреба у залученні додаткових ресурсів.

За даними сільського голови Білої Церкви Беринди, у населеному пункті проживає 3200 чоловік.

Село Біла Церква Рахівського району Закарпатської області – одне із п'яти сіл Рахівського району, де румуни складають більшість населення. У цих селах працюють школи з румунською мовою навчання, написи на покажчиках і установах продубльовані румунською мовою.

Згідно з результатами всеукраїнського перепису населення 2001 року, румуни становили 11,6% населення Рахівського району (10,5 тис. осіб) і є в ньому найбільшою етнічною меншиною. У селі Біла Церква Рахівського району Закарпатської області ідентифікували себе румунами 99% жителів.

На сьогоднішній день угорська мова визнана регіональною у місті Берегові та Берегівському районі, а молдавська (румунська) - у селі Тарасівці Чернівецької області.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

613