Словенія готова заблокувати приєднання Хорватії до ЄС через борг у розмірі 172 млн. євро.

Про це повідомляє сьогодні Інтернет-видання EUobserver, передає «УНІАН».

Видання, зокрема, наводить слова голови Комітету з питань закордонних справ парламенту Словенії Йозефа Хорвата, який заявив 20 вересня журналістам у Любляні про те, що процес ратифікації угоди про приєднання Хорватії до ЄС може початися лише після врегулювання фінансового спору «відповідно до міжнародного законодавства».

Спір виник після розпаду колишньої Югославії, коли у більше не існуючому словенському банку Ljubljanska Banka залишилися 172 млн євро заощаджень близько 130 тис. хорватів.

Ці гроші були визнані державним боргом, однак Словенія не готова їх повертати і вважає, що питання має бути вирішене у Базельському банку міжнародних розрахунків разом з усім комплексом фінансових питань, пов'язаних з розпадом Югославії.

Між тим, два хорватських банки подали позови до правонаступника закритого банку - Nova Ljubljanska Banka.

Видання уточнює, що міністр закордонних справ Словенії попереджав у липні своїх колег по ЄС про можливість блокування приєднання Хорватії у зв'язку з фінансовим спором.

Нагадаємо, приєднання Хорватії до ЄС заплановане на 1 липня 2013 року, якщо всі країни-члени ЄС ратифікують відповідну угоду. На сьогоднішній день угоду ратифікували 12 країн-членів ЄС, а також Хорватія.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

227