20-го вересня Україна приєдналася до третього і четвертого додаткових протоколів до Європейської конвенції про видачу правопорушників.

Як повідомляє прес-служба Міністерства юстиції, підписання відбулося у Відені (Австрійська Республіка) у рамках 31-ї Конференції міністрів юстиції країн-членів Ради Європи. Від імені України угоди підписав міністр юстиції Олександр Лавринович.

Третій додатковий протокол до Європейської конвенції про видачу передбачає використання інституту спрощеної видачі до тих осіб, які висловили згоду на видачу (екстрадицію) у державу, у якій вони переслідуються компетентними органами за вчинення правопорушення або розшукуються з метою виконання вироку, зазначили у Мінюсті.

«Метою цього протоколу є створення необхідної правової бази для міжнародного співробітництва між компетентними органами договірних сторін з питань видачі за спрощеною процедурою за умови, що розшукувані особи погоджуються на видачу. Завданням протоколу є залучення до кримінальної відповідальності осіб, які переслідуються компетентними органами однієї договірної сторони за вчинення злочинів або розшукуються ними для виконання вироку», - роз'яснили у відомстві.

У Мінюсті також додали, що на сьогоднішній день Третій додатковий протокол до Європейської конвенції про видачу підписали 14 держав Ради Європи, із них 2 держави ратифікували зазначений міжнародний інструмент. Четвертий додатковий протокол до Європейської конвенції про видачу правопорушників був відкритий для підписання 20 вересня 2012 року.

Метою Четвертого додаткового протоколу до Європейської конвенції про видачу правопорушників є створення сучасних форм і процедур співробітництва компетентних органів сторін у боротьбі зі злочинністю. Протокол був розроблений з метою вдосконалення Європейської конвенції про видачу правопорушників з урахуванням сучасного стану міжнародно-правових відносин та практики застосування Конвенції у боротьбі зі злочинністю.

Підписані Україною дві європейські угоди підлягають ратифікації згідно з внутрішньою національною процедурою.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

458