Система відеонагляду за ходом голосування та підрахунку голосів на виборах забезпечить прозорість процесу і дозволить попередити правопорушення, зазначає радник Президента України, представник Глави держави у Конституційному суді Олена Лукаш.

«Кожна людина у будь-якому куточку світу зможе бачити все, що відбувається під час голосування на виборчій дільниці, в режимі реального часу за допомогою мережі Інтернет. При цьому камери будуть встановлені так, щоб не порушувати головний принцип демократичних виборів – принцип таємниці голосування», - сказала вона в інтерв'ю агентству «Інтерфакс-Україна».

Лукаш додала, що відеокамери фіксуватимуть також процес підрахунку голосів. За запитом ця інформація буде надаватися учасникам виборчого процесу, судам і правоохоронним органам. Інформація про процес голосування та підрахунку голосів з кожної виборчої дільниці буде зберігатися протягом одного року.

«Що стосується питання про «заляканих виборців»... Я особисто вважаю українських виборців людьми досвідченими (адже у нас постійно відбуваються якісь вибори), мудрими і чудово поінформованими», - сказала Лукаш.

Нагадаємо, 6 серпня 2012 року в Україні набув чиннрості закон, що передбачає введення відеоспостереження за виборами.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

297