Україна здатна забезпечити власну енергобезпеку у найближчі три роки. Про це голова Національного банку України Сергій Арбузов заявив під час зустрічі з головою підкомітету з питань енергетики Комітету енергетики та торгівлі Конгресу США Едом Відфелдом, яка відбулася 19 вересня 2012 р. у Вашингтоні у рамках робочого візиту української делегації до США.

Як повідомляє прес-служба НБУ, сторони також обговорили питання зміцнення енергетичної безпеки України, роль і місце США у цьому питанні. «Для забезпечення власної енергобезпеки Україна підвищує обсяги видобутку енергоносіїв, залучає світові компанії для видобутку газу із альтернативних джерел, а також вводить енергозберігаючі технології», - йдеться у повідомленні.

Також у ході зустрічі було зазначено, що США зацікавлені у швидкому становленні в Україні нової енергетичної галузі - видобування газу із нетрадиційних джерел.

«У цьому році провідні американські енергетичні компанії перемогли у конкурсах на укладення угоди про розподіл вуглеводнів, які видобуватимуться в Україні. Сподіваємося, що ці компанії принесуть сучасні технології та масштабні інвестиції в енергетичний сектор України. Ми також запросили американські компанії взяти участь у нових конкурсах на укладення угод про розподіл продукції. Розрахунки показують, що кожен із цих проектів дозволить Україні щорічно видобувати близько 10 млрд. куб.м газу. Цей потенціал видобутку, безперечно, перекриє потреби України у газі та, відповідно, поліпшить стан платіжного балансу країни», - зазначив Арбузов.

За словами ще одного члена делегації, міністра екології та природних ресурсів України Едуарда Ставицького, успішно здійснюється виконання положень Меморандуму з оцінки потенціалу сланцевого газу в Україні, підписаного у травні цього року у Чикаго (США) з компанією ExxonMobil.

Відфелд погодився з тим, що енергетичний сектор має бути одним із ключових, у який будуть направлятися американські інвестиції в Україні.

Крім того, у цей же день відбулася зустріч української делегації з високопосадовими чиновниками Державного департаменту США.

Представники української делегації поінформували американську сторону про хід реформ в Україні, зокрема, про успіхи у реформуванні податкової та митної систем, а також про заходи, спрямовані на дерегуляцію економіки та подальше поліпшення інвестиційного клімату.

«Ці реформи свідчать про перехід до принципово нового етапу розвитку України», - підкреслив Арбузов.

Голова НБУ зазначив, що, незважаючи на несприятливі зовнішньоекономічні умови, в Україні зберігається макроекономічна, цінова та курсова стабільність.

Під час зустрічі сторони підкреслили значне поліпшення умов для інвестування в Україну. Зокрема, відзначено серйозний прогрес за такими напрямами, як сільське господарство, земельні відносини, надрокористування, зниження податкового тиску і адміністрування податків, митні процедури.

Учасники зустрічі обговорили перспективи досягнення енергетичної безпеки України, особливо у контексті залучення в країну профільних американських інвесторів світового рівня.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

269