Кабінет Міністрів схвалив проект закону «Про амністію у 2012 р.» і найближчим часом винесе його на розгляд Верховної Ради України. У разі прийняття урядового законопроекту у результаті застосування амністії з місць позбавлення та обмеження волі передбачається звільнити близько 1,5 тис. осіб, які зараз відбувають покарання, однак не представляють значної суспільної небезпеки.

Про це заявив міністр юстиції Олександр Лавринович, повідомляє прес-служба Міністерства юстиції України.

Проектом передбачається оголосити амністію і поширити її дію насамперед на категорії засуджених, які скоїли злочини невеликої тяжкості, або найбільш незахищених та вразливих у соціальному плані, а саме: на неповнолітніх, жінок і чоловіків, які мають дітей віком до 18-ти років або дітей-інвалідів, інвалідів першої, другої та третьої груп, хворих на туберкульоз, онкологічні захворювання тощо.

Одночасно визначаються категорії осіб, до яких амністія не може бути застосована. Застосування амністії не буде допускатися і до підсудних або засуджених, які будуть заперечувати проти цього.

Дія закону поширюється на злочини, скоєні до дня набрання чинності включно, і не поширюватися на триваючі злочини, якщо вони закінчені, припинені або перервані після набрання чинності цього закону.


Виконання закону буде покладено на суди при обов'язковій участі у судовому засіданні прокурора. У судовому засіданні може також брати участь захисник.

Питання про застосування амністії щодо осіб, яких засуджено судами іноземних держав і які відбувають покарання на території України, будуть вирішуватися відповідними судами України з дотриманням вимог міжнародних договорів України.

Органам виконавчої влади та місцевого самоврядування законопроектом встановлюється обов'язок забезпечити заходи соціального патронажу щодо амністованих осіб, передачу звільнених неповнолітніх під нагляд батьків або встановлення над ними опіки; направлення звільнених інвалідів та непрацездатних осіб похилого віку, які не мають родичів, що могли б узяти їх на своє утримання, в спеціальні будинки-інтернати і т.д.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

861