Експерти вітають ухвалення Верховною Радою закону про функціонування платіжних систем і розвитку безготівкових розрахунків, яким врегульовано механізм випуску та використання електронних грошей.

«Очевидна економічна вигода від збільшення частки безготівкових розрахунків, оскільки, по-перше, це акумуляція фінансових ресурсів, які набагато краще, ніж вклади чи платежі населення. Це великий якісний ресурс фінансування економіки для потреб населення. По-друге, це надійний спосіб безпечних розрахунків та безпеки в цілому. По-третє, нововведення дасть велику економію витрат, оскільки робота з готівкою, їх перевезеннями - це величезні витрати. Тобто електронні гроші є більш безпечними, ефективними й економічними», - заявив Володимир Лавренчук, голова правління Райффайзен Банку Аваль.

За його словами, сьогодні багато країн не вітають готівкові розрахунки, в деяких навіть існують жорсткі заходи щодо їх обмеження.

За словами Сергія Циганова, професора кафедри міжнародних фінансів Інституту міжнародних відносин, нововведення в першу чергу сприятиме детінізації економіки.

«Прийняті зміни в правилах функціонуванні платіжних систем призведуть до зниження ризиків інвесторів, перш за все, закордонних, і будуть сприяти детінізації вітчизняної економіки», - зазначив експерт.

При цьому, на його переконання, врегулювання функціонування електронних грошей є загальносвітовою тенденцією, повідомляють «Українські новини».

«Централізація платіжних систем є закономірним етапом їхньої еволюції, що цілком відповідає світовому досвіду. Для України, половина економіки якої знаходиться в тіні, такі зміни необхідні. Держава і суспільство повинні контролювати рух грошових потоків, доходи економічних суб'єктів. Це сприятиме наповненню бюджету, вирішенню економічних і соціальних питань», - додав фахівець.

Бачить переваги в нововведенні й Ігор Селецький, член правління фондової біржі ПФТС, підкреслюючи, що зараз на ринку безготівкових розрахунків трапляються непоодинокі випадки порушень.

«Це питання було поза межами контролю, регулювання, а тому були і зловживання. Тому бачу тільки позитив у законодавчому врегулюванні питання функціонування платіжних систем і розвитку безготівкових розрахунків, адже це сприятиме безпеці власників платіжних карток», - резюмував він.

Нагадаємо, що 18 вересня парламент врегулював механізм випуску та використання електронних грошей.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

325